Tämänvuotinen A.I. Virtanen -palkinto on myönnetty akatemiaprofessori Johanna Ivaskalle. Hän tutkii syövän etäpesäkkeiden syntyyn liittyviä muutoksia soluissa, etenkin solujen tarttumis- ominaisuuksissa.

Tutkimuksessaan Ivaska käyttää uusia innovatiivisia menetelmiä ja yhdistelee näitä ennakkoluulottomasti, mikä on johtanut uraauurtaviin tuloksiin muun muassa integriini-reseptoreiden toiminnan tuntemisessa. Ivaskalla on yli 80 julkaisua.

Palkinnon myönsivät Societas Biochemica, Biophysica et Microbiologica Fenniae, Ravitsemuksen Tutkimussäätiö ja Suomalaisten Kemistien Seura.

Ivaska on saanut arvostetun Euroopan tutkimusneuvoston (ERC) rahoituksen kolme kertaa. Akatemiaprofessuurin lisäksi hänellä on molekulaarisen solubiologian professuuri Turun yliopistossa.

– Tarkoitus on jatkaa solujen liikkumisen ja syövän leviämisen tutkimista pyrkien jatkuvasti uudistamaan tutkimusmenetelmiä kekseliäämpään ja paremmin elimistön kudoksia jäljittelevään suuntaan, Ivaska kertoo Turun yliopiston tiedotteessa.