Maailmasta on löytynyt jo toinen hiv-potilas, jonka arvellaan parantuneen taudista luonnollista tietä. Tästä naispotilaasta kerrotaan 16. marraskuuta Annals of Internal Medicine-tiedelehdessä.

Kyseessä on täysi steriili paraneminen eli potilaan kehossa ei voitu enää todeta lainkaan hiv-virusta, vaikka potilasta ei ole hoidettu lääkkein.

Vastaavaa on tavattu vain kerran aikaisemmin 67-vuotiaalla amerikkalaisnaisella, joka oli selvinnyt diagnosoidun hiv:n kanssa ilman hoitoa 28 vuotta. Tarkoissa tutkimuksissa hänet havaittiin vapaaksi toimintakykyisistä viruksista, raportoi Lancet vuonna 2020.

Noin puolella prosentilla hiv-potilaista virustaso veressä on kyllä painunut alle mitattavan tason, vaikka he eivät enää ole lääkityksellä. Monia heistä pidetään käytännössä parantuneina, vaikka he kantavat immuunisoluissaan lepotilassa olevaa virus-dna:ta, kertoo Dagens Medicin.

”Tämä kiinnostava tapausraportti vahvistaa käsitystä, että joidenkin hiv-potilaiden on mahdollista parantua taudista itsestään. Se innostaa ponnistelemaan uusien hoitomuotojen kehittämiseksi”, Karoliinisen instituutin professori ja virustutkija Anders Sönnerborg kommentoi uutista lehdessä.

Voidaan varmuudella sanoa, että lääkittynä hiv ei tartu.

Nyt ihmeparantuneeksi arveltu uusi potilas on argentiinalainen nainen, jolla todettiin hiv vuonna 2013. Hänen verinäytteensä ovat olleet vailla virusta yli seitsemän vuotta. Hän ei ole tuona aikana saanut tautiinsa antiretroviraalista lääkehoitoa, paitsi raskauden aikana.

Argentiinalaisnaiselle tehtiin vielä tarkempi tutkimus kuin aikanaan amerikkalaispotilaalle, jolta analysoitiin 1,5 miljardia immuunisolua. Argentiinalaisen soluista löydettiin seitsemän hiv-viruksen lepotilassa olevaa dna:ta, mutta yksikään niistä ei ollut ehjä tai uudelleen aktivoitavissa.

Toimiva hiv-lääkitys on ollut käytössä 25 vuotta

Hiv-epidemian käynnistymisestä on tänä vuonna kulunut 40 vuotta ja toimiva yhdistelmälääkitys on ollut käytössä 25 vuotta, mutta tautiin liittyvät ennakkoluulot elävät yhä vahvoina, tiedottaa Suomen Punainan Risti.

Sen vuoksi keskiviikkona 1. joulukuuta vietettävän Maailman aids-päivän teema on tällä kertaa Tiedä faktat hivistä.

Toimivan lääkityksen ansiosta hiv-infektiota voidaan nykyisin pitää kroonisena sairautena, jonka kanssa voi elää täysipainoista elämää. Tehokkaan hoidon myötä hiv ei enää lyhennä ihmisen elinajanodotetta.

”Jatkuvan tutkimustyön ja hivin hoidon kehityksen ansiosta voidaan varmuudella sanoa, että lääkittynä hiv ei tartu. Asia on viimeksi todettu vuosina 2016 ja 2019 laajoissa PARTNER-tutkimuksissa, joissa selvitettiin hivin tarttumista”, Sini Pasanen Positiiviset ry:stä sanoo tiedotteessa.

Tänä vuonna hiv-lääkityksen vaikutus tartuntariskiin on huomioitu ensimmäistä kertaa myös Suomen oikeuskäytännössä.

”Se vahvistaa hiv-positiivisten ihmisoikeuksia", Pasanen sanoo.