Koronavilkun käyttäjät ovat syöttäneet sovellukseen tähän mennessä 41 avauskoodia, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

Terveydenhuollon ammattilainen antaa avauskoodin henkilölle, jolla on todettu koronavirustartunta. Tämän jälkeen sovellus lähettää tiedon niille, jotka ovat voineet altistua tartunnalle.

Koronavilkku on ladattu tähän mennessä lähes 1,8 miljoonaa kertaa.

Sovellus nopeuttaa virukselle altistuneiden tavoittamista ja tartuntaketjujen katkaisemista.

Koronavilkun käyttäjä saa ilmoituksen mahdollisesta altistumisestaan tilanteessa, jossa hän on oleskellut noin kahden metrin etäisyydellä sairastuneesta noin 15 minuutin ajan.

Etäisyydet ja aikamäärät kuitenkin vaihtelevat. Esimerkiksi kauempana oltaessa altistumisaika kasvaa. Myös sairastuneen tartuttavuus on huomioitu.

– Tämänhetkisen tiedon mukaan koronaan sairastunut on tartuttavimmillaan oireisen taudin alussa. Tämä on huomioitu sovelluksessa niin, että terveydenhuollon ammattilainen tallentaa tiedon oireiden ilmaantumispäivästä avauskoodin yhteyteen, kertoo THL:n tiedonhallintajohtaja Aleksi Yrttiaho tiedotteessa.

– Siitä emme saa tietoa, kuinka monelle sovellus näyttää altistusilmoituksen. Tieto kohtaamisista on vain käyttäjän puhelimessa.

Terveydenhuollossa on tällä hetkellä reilut 700 nimettyä ammattilaista, jotka voivat antaa avauskoodeja. Lukumäärä kasvaa, kun SoteDigi ehtii kouluttaa väkeä ja kun alueet nimeävät ammattilaisia tehtävään.