Vuorotyöunihäiriöstä kärsivillä rentoutuminen nukkumaan mennessä on vähäisempää, nukahtaminen kestää pidempään ja unen laatu on heikompaa kuin niillä vuorotyötä tekevillä, joilla ei ollut todettu häiriötä. Tämä selvisi Helsingin yliopiston ja Työterveyslaitoksen yhteistutkimuksessa.

Unihäiriöiset olivat myös uneliaampia sekä yö- että aamuvuoroissa. Lisäksi heidän unensa oli lyhyempää ja univaje suurempi ennen aamuvuoroja. Vuorotyöunihäiriöstä kärsivät myös nukkuivat vapaapäivinä vain vähän yli unentarpeensa, toisin kuin verrokkiryhmä.

Tutkimuksen mukaan jo kolme ilta- tai yövuoroa kuussa voi johtaa jatkuvaan väsymykseen vapaa-ajalla. Näin kävi joka toiselle vuorotyöunihäiriöstä kärsivälle sairaalatyöntekijälle.

Suomessa noin viidennes työvoimasta tekee vuorotyötä, mutta vuorotyöunihäiriö tunnistetaan terveydenhuollossa heikosti. Tunnistaminen olisi väitöstutkija Päivi Vanttolan mukaan tärkeää.

– Se on usein merkki vuorokausirytmien häiriöstä, joka voi johtaa vakavampiin terveysriskeihin, Vanttola sanoo tiedotteessa.

Vanttolan väitöstyön perusteella vuorotyöunihäiriön oireiden tunnistamisen ja lievittämisen lisäksi kannattaisi kiinnittää huomiota vuorosuunnitteluun. Yövuorojen lisäksi aikaisten aamuvuorojen vähentäminen ja riittävän pitkät palautumisjaksot voivat helpottaa monen häiriöstä kärsivän oireita.

Lue myös: