Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL perää Suomessa asuvilta vastuunkantoa pahentuneessa koronatilanteessa. Ammattiliitto kehottaa vielä rokottamatta olevia ottamaan koronarokotukset.

Liiton mukaan terveydenhuollon voimavarat ovat vaarassa valua ensisijaisesti koronan hoitoon, jolloin muiden vakavien sairauksien hoito jää vähemmälle huomiolle.

"Riittämättömästä rokotekattavuudesta seuraa se, että koronapandemia jatkuu jatkumistaan, tulee valtavasti lisää tartuntoja, sairastumisia sekä kuolemia ja niiden mukana paljon inhimillistä kärsimystä”, JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine painottaa tiedotteessa.

Ammattiliitto JHL:n mukaan jatkuva suuri panostaminen koronavirustestaamiseen sekä koronaviruspotilaiden hoitamiseen tapahtuu muiden sairauksien ennaltaehkäisyn ja hoitamisen kustannuksella.

"Niin kauan kuin työpaikoilla on rokottamattomia työntekijöitä, altistuvat kaikkein haavoittuvimmassa asemassa olevat asiakkaat, potilaat ja muut työntekijät kohtuuttoman koville riskeille.”

Koronapassin pelisäännöt selviksi

JHL:n mielestä koronapassi voisi olla yksi työturvallisuutta lisäävä tekijä, mutta vasta sitten, kun pelisäännöt työnantajien kanssa ovat selvät. Työnantaja ei nykyisen lainsäädännön takia voi vaatia työntekijöitä esittämään koronapassia työpaikoilla.

Työturvallisuuslaki kuitenkin velvoittaa työnantajaa huolehtimaan siitä, että työpaikka on turvallinen, liitto muistuttaa.

Ammattiliitto JHL:n mielestä päätös rokotuksen ottamatta jättämisestä ei ole pelkästään yksilön oma asia.

"Tarvitsemme nyt kaikkien yhteiskunnan jäsenten yhteistoimintaa: minun rokotukseni suojaa muita ja muiden rokotus suojelee minua. Muutoin olemme tilanteessa, missä toimintoja ja palveluja rajoitetaan ja ihmiset ajetaan neljän seinän sisälle. Paluu uuteen normaaliin estyy. Yhteiskunnallamme ei ole varaa siihen”, Niemi-Laine painottaa.