Marraskuun hämärässä on julkistettu merkittäviä yrityskauppoja ruokalähettiyhtiö Woltin lisäksi myös lääketeollisuudessa.

Turkulainen lääkekehitysyhtiö Forendo Pharma siirtyy joulukuussa amerikkalaisen lääke- ja terveysalan yhtiö Organonin omistukseen mahdollisesti jopa 850 miljoonan euron summalla.

Organon on pörssiyhtiö, joka irrotettiin lääkeyhtiö MSD:stä eli Merckistä kesällä.

Naisten taudit yhdistävät yhtiöitä

Forendo Pharmalla on kliinisessä kehitysvaiheessa lääkeaihiot endometrioosin ja naisilla yleisen munasarjojen monirakkulataudin (PCOS) hoitoon.

Myös Organon on erikoistunut naisten terveyteen, mistä johtuen endometrioosi on heidän erityisenä kiinnostuksen kohteenaan. Juuri tähän Forendo Pharman käynnistämä lääkekehityshanke tuo Organonin toimintaan vaikuttavan lisän, kertoo Organonin toimitusjohtaja Kevin Ali tiedotteessa.

Myös prekliinisessä vaiheessa oleva munasarjojen monirakkulataudin oireyhtymän hoitoon tähtäävä lääke kiinnostaa yhtiötä, sillä tautiin ei ole tällä hetkellä hyväksyttyjä hoitoja.

Forendo Pharma säilyy turkulaisena

Organonin kehitysjohtaja Sandra Milligan arvioi Turun Sanomissa, että Turku säilynee jatkossakin yhtiön yhtenä sijaintikaupunkina.

”Olemme pieni yhtiö, joka on kehittänyt lääkkeitä, jolla on valtavat markkinat. Hankkeemme tarvitsevat huomattavasti suurempia suurempia muskeleita kehitystyön jatkamiseen”, sanoo Forendon Pharman toimitusjohtaja Risto Lammintausta Turun Sanomissa.

Lammintausta kuuluu turkulaisen lääkekehityksen pioneereihin. Hän on työskennellyt alalla yli 30 vuotta.

Forendo teki viime vuonna tappiota lähes 4,3 miljoonaa euroa. Yhtiöllä ei ollut liikevaihtoa ja se työllisti 22 ihmistä..

Omistajaluettelon mukaan myyjäpuolella Forendon suurimpia omistajia ovat lääkeyhtiö Novo, pääomasijoitusyhtiö Karolinska Development ja Novartis Bioventures, kertoo Kauppalehti. Toimitusjohtaja Lammintaustan omistusosuus on ollut vajaat 10 prosenttia.