Facebook herätti viime vuonna pahennusta kertomalla, ettei se aio puuttua käyttäjiensä koronarokotteiden vastaiseen kampanjointiin yhtä ponnekkaasti kuin se rajoitti koronaepidemiaan liittyvän väärän tiedon levittämistä.

Viime kuussa Facebook kuitenkin käänsi kelkkansa ja kertoi puuttuvana kovemmalla kädellä järjestelmässään levitettyihin väitteisiin, että rokotteet eivät olisi turvallisia ja tehokkaita. Se lupasi puuttua rokotevastaisuuteen ylipäänsä eli ei vain koronarokotteiden mollaamiseen.

Tänään maanantaina Facebookin toimitusjohtaja Mark Zuckerberg kertoi sivuillaan Facebookissa, miten teknologiajätti aikoo toimia lieventääkseen koronarokottamisen vastustajien negatiivista vaikutusta koronaepideamian selättämiseksi.

Zuckerberg kannusti kaikkia ottamaan koronarokotteen.

– Aion itse ottaa koronarokotteen ja toivon, että sinäkin otat, hän kirjoitti.

Facebookin tänään käynnistyvä koronarokottamista tukeva kampanja on maailmanlaajuinen, mutta yksi sen keihäänkärjistä on ainakin nyt aluksi suunnattu Yhdysvaltoihin.

Yhtiö on kehittäny Bostonin lastensairaalan kanssa sovelluksen, joka kertoo Facebookin käyttäjille lähimmän paikan, josta he voivat saada koronarokotteen. Tarjolle tulee myös ajanvarauslinkki.

Yhdysvaltalaisia palveleva työkalu VaccineFinder löytyy Facebookin Covid Information Centeristä 71 kielellä.

Zuckerberg lupaa laajentaa työkalua muihin maihin ”kun rokotteita on laajemmin saatavilla”.

Lähiviikkoina kielivalikoima laajenee.

Facebook aikoo yhä enemmän kampittaa sovelluksensa kautta jaettua valheellista tietoa koronarokottamisesta. Yhtiö kertoi poistaneensa helmikuisen linjauksensa perusteella jo kaksi miljoonaa postausta Facebookista ja Instagramista. Suurin osa näistä on sellaisia, jotka oli jo aiemmin merkitty varoitustarralla.

Toistuvasti virheellistä rokotusinfoa jakavat tilit ja ryhmät poistetaan kokonaan.

Yhtiö aikoo jatkossa osallistua sivuillaan käytävään rokotekeskusteluun jakamalla sekaan maailman terveysjärjestön WHO:n näkemystä koronarokotteiden turvallisuudesta.

Näitä ilmoituksia on tarkoitus jakaa eri kielillä ympäri maailmaa: englanniksi, espanjaksi, indonesiaksi, portugaliksi, arabian kielellä ja ranskaksi.

– Lähiviikkoina kielivalikoima laajenee, Facebook lupaa.

Rokotevastaista informaatiota padotaan myös tarjoamalla rokotetietoa etsiville ensisijaisesti virallisen linjan mukaisia sivustoja.

Facebook kertoi tänään, että vuosi sitten perustettu virallista koronatietoa jakava Covid Information Center laajenee Instagramiin.

– Aiomme myös julkaista Instagramissa uusia stickereitä, joilla ihmiset voivat innostaa toisiaan ottamaan rokotteita, Facebook kertoo sivuillaan.

Myös WhatsApp on valjastettu koronarokottamisen tarpeisiin.

– Autamme terveysviranomaisia ja hallituksia käyttämään laajemmin WhatsApp chatbottejaan helpottaakseen kansalaisten rekisteröitymistä rokotettaviksi, Zuckerberg kirjoittaa.

Monet hallitukset näyttävät lämmenneen jo ajatukselle.

Viime viikolla Buenos Airesin kaupunki Argentiinassa kertoi ottaneensa WhatsAppin viralliseksi tiedotuskanavakseen koronarokotusasioissa. Brasilian Serranan kaupungissa testataan maan ensimmäistä massarokotusta, informaatiokanavana WhatsApp.

Myös Indonesiassa ja Etelä-Afrikassa on turvauduttu tähän kanavaan koronarokotteista tiedottamisessa.