Rikosseuraamuslaitos ja Terveyden- ja hyvinvoinninlaitoksen Vankiterveydenhuolto selvittivät viikolla 18 mahdollisesti piilossa olevia koronavirustartuntoja Helsingin ja Riihimäen vankiloissa. Jätevesinäytteistä ei havaittu koronavirusta.

Jätevesinäytteet analysoitiin THL:n laboratoriossa. Jätevesiseulonnat ovat osa Rikosseuraamuslaitoksen ja Vankiterveydenhuollon koronaepidemian ehkäisytoimia.

Helsingin vankilassa jätevesitutkimuksella haluttiin varmistaa, että laitosepidemian jälkeen laitokseen ei ole jäänyt oireettomia tartuntoja. Riihimäen vankilassa puolestaan tutkittiin, onko sellaisessa laitoksessa, jossa ei ole havaittu tartuntojen leviämistä, mahdollisia oireettomia koronatartuntoja.

Vankien rokottaminen on hidasta, koska rokotteita on käytössä rajoitetusti. Rokottaminen on Suomessa edennyt hyvin, mutta vankiloissa rokotuskattavuus on vielä matala.

Valvottujen tapaamisten lieventäminen on aloitettu niiden sairaanhoitopiirien alueilla sijaitsevissa vankiloissa, joissa koronatartuntojen ilmaantuvuus on kahden viikon aikana alle 25 tartuntaa/100 000 asukasta.

Koronatartuntojen leviämistä on ehkäisty tavallista pienemmän vankimäärän lisäksi muun muassa uusien vankien karanteeneilla sekä poistumislupia sekä vankien ja heidän läheistensä tapaamisia rajoittamalla.

Lue myös: