Lääkeyhtiö Janssenin koronarokote etenee vauhdilla. Yhtiö aloitti kaksi viikkoa sitten tietojen toimittamisen sekä Euroopan että Kanadan lääkeviranomaisille hyväksyntää varten. Nyt yhtiö ilmoitti vauhdittavansa kolmannen vaiheen tutkimusta.

Syynä kehityksen kirittämiseen on koronapandemian kiihtyminen erityisesti Yhdysvalloissa.

Janssen on monialayhtiö Johnson & Johnsonin lääkeyhtiö. Suomalaiset tuntevat yhtiön Chifonet-pyyhkeistään ja lattianpesuaineista.

Yhtiön mukaan ykkös- ja kakkosvaiheista saadut rokotteen tehoa ja turvallisuutta koskevat tiedot ovat rohkaisevia.

Lisää vauhtia haetaan vähentämällä koehenkilöiden määrää 20 000:lla. Vähennyksen jälkeen tutkimukseen osallistuu 40 000 henkeä, mikä sekin on enemmän kuin esimerkiksi Astra Zenecalla on tähän mennessä ollut kolmannessa vaiheessa ja suunnilleen saman verran kuin oli Pfizerin ja Biontechin kolmannen vaiheen rokotetutkimuksessa.

Koehenkilöiden rekrytointi saattaa olla valmis jo tämän viikon aikana lähipäivinä tai ensi viikolla. Yhtiön mukaan tämä tarkoittaa sitä, että väliaikaistuloksia kolmannesta vaiheesta saadaan jo tammikuun lopulla ja rokotteelle ehkä haetaan poikkeuslupaa Yhdysvalloissa helmikuussa.

Aiemmin Janssenin rokote koki takaiskun. Lokakuussa yhtiö keskeytti kolmannen vaiheen tutkimuksen kun koehenkilö sai selittämättömän reaktion rokotuksen jälkeen. Yhtiö selvitti asiaa ja viranomaisten kanssa käytyjen neuvottelujen jälkeen tutkimus jatkui. Yhtiön mukaan tapaus ei liittynyt rokotteeseen.