Lääkeyhtiö Gilead kertoi maanantaina, että sen kokeellinen koronalääke remdesiviiri on parantanut covid-19-potilaiden vointia loppuvaiheen ihmiskokeissa, kertoo Reuters.

Tutkimuksessa verrattiin remdesiviirin lisäämistä standardihoitoon ja pelkkää standardi. Hoitojen tehoa ja turvallisuutta tutkittiin 5 ja 10-päivän hoitojaksoissa.

Viiden päivän hoidoissa remdesiviiriä saaneet potilaat olivat 11. päivää hoidon aloittamisesta paremmassa hapessa kuin pelkällä standardihoidolla olleet.

Kymmenen päivää kestäneissä hoidossa oli sama trendi, mutta se ei ollut tilastollisesti merkittävä.

Remdesiviiri on ollut koronaepidemian vuoksi suuren kiinnostuksen kohteena jo jonkin aikaa. Yhdysvaltojen lääkeviranomainen FDA antoi viime kuussa lääkäreille luvan käyttää hätätilassa remdesiviiriä vaikeasti sairaiden koronapotilaiden hoidossa, koska kansallisen terveysinstituutin (NIH) tutkimuksessa lääkevalmiste osoitti vaikuttavuutta. Se lyhensi koronapotilaiden sairaalassa oloaikaa 31 prosenttia tai neljä päivää lumelääkkeeseen verrattuna.

Lääkeyhtiö Eli Lilly sanoi puolestaan maanantaina, että se on aloittanut sairaalahoidossa olevilla koronapotilailla potentiaalisen koronalääkkeen varhaisen vaiheen kliiniset testit, joissa tutkitaan lähinnä valmisteen turvallisuutta ja siedettävyyttä.

Kokeellinen lääke LY-CoV555 on kehitetty yhdessä AbCellera Biologicsin kanssa.Y htiö lupaili tuloksia kesäkuun lopussa.

Eli Lillyn lääke on immuunijärjestelmän tietyn antigeenin vaikutuksesta tuottama valkuaisaine eli antibody, joka on muotoiltu estämään koronaviruksen proteiineja toimimasta.

Vastalääke löytyi verinäytteestä, joka otettiin henkilöltä, joka kuuluu Yhdysvaltain ensimmäisiin covid-19-toipilaisiin.

Jos valmiste osoittautuu turvalliseksi, Eli Lilly jatkaa tutkimusta sellaisten covid-19-potiaiden parissa, jotka eivät ole joutuneet turvautumaan sairaalahoitoon, kertoo Reuters.