Tuore väitöskirjatutkimus on tuonut aivotärähdysten kansainväliset hoitosuositukset käytäntöön suomalaisessa jääkiekossa.

Liikuntalääketieteen erikoislääkäri Timo Hännisen kokeellisen neurotraumatologian alaan kuuluvassa väitöstyössä kehitettiin SM-liigan joukkueille selkeät ja yhtenäiset ohjeistukset aivotärähdysten osalta. Liigapelaajille tehtiin mittauksia aivovammoille tyypillisten oireiden, neuropsykologisten tehtävien sekä tasapainon ja koordinaation osalta. Tuloksia käytettiin luotaessa suosituksia vammanjälkeisten löydösten tulkitsemiseen.

Tavoitteena on ollut parantaa aivotärähdysten hoidon tasoa.

Suositusten toimivuuden seurannassa havaittiin, että urheilijan kokemien oireiden arviointi on paras tapa tunnistaa aivotärähdyksen saanut pelaaja. Yleisimpiä pelaajien kokemia oireita olivat esimerkiksi päänsärky ja paineentunne päässä.

Aivotärähdysten välitön tunnistaminen on tärkeää, jottei loukkaantunutta urheilijaa altisteta heti uusille ja mahdollisesti vakavammille vammoille.

Pian vammatapahtuman jälkeen tehty oikea diagnoosi mahdollistaa optimaalisen kuntoutuksen ja vähentää todennäköisyyttä pitkittyneisiin ongelmiin.

Suomessa laajaan kansainväliseen tutkimustietoon perustuvien aivotärähdysten hoitosuositusten mukauttaminen selkeiksi käytännön toimintaohjeiksi myös muiden lajien ja sarjatasojen urheilijoille on suositeltavaa.

Hännisen väitöstutkimus tarkastetaan Tampereen yliopiston lääketieteen ja biotieteiden tiedekunnassa perjantaina 27.10.