Koronaviruksen nopea leviäminen Italiassa muistuttaa jo epidemian alkuaikoja Kiinassa. Seuraavaksi vuorossa on Saksa, tutkijat arvioivat.

– Italian pahimmalla korona-alueella Lombardiassa tilanne on edennyt askel askeleelta täsmälleen kuin Wuhanissa, ja näillä alueilla asuu täsmälleen sama määrä ihmisiä, sanoo italialainen politiikkaan erikoistunut taloustieteilijä ja varainhoitoyhtiö Algebrisin tutkimusjohtaja Silvia Merler.

”Saksa on nyt samassa tilanteessa kuin Italia oli kymmenen päivää sitten.”

Silvia Merler, tutkimusjohtaja, Algebris

– Kaikki maat käyvät läpi saman prosessin. Saksa on nyt samassa tilanteessa kuin Italia oli kymmenen päivää sitten.

Saman arvion ovat tehneet italialaiset taloustieteen professori Fabio Sabatini ja teoreettisen fysiikan professori Federico Ricci-Tersenghi.

– Italian tilanne maaliskuun ensimmäisellä viikolla oli täsmälleen sama kuin Hubein tilanne tammikuun viimeisellä viikolla. Jos toimimme kuten kiinalaiset, voimme vielä rajoittaa viruksen vahinkoja myös talouteen, Sabatini uskoo.

Ricci-Tersenghi huomauttaa, että tartuntojen määrä lähti Hubeissa laskuun siinä vaiheessa, kun eristettynä oli 50 miljoonaa ihmistä. Italia eristi viikonloppuna 16 miljoonaa ihmistä maantieteellisesti suhteellisen pienellä alueella Pohjois-Italiassa.

Molemmat professorit korostavat nyt italialaisten vastuuta.

– Jos haluamme pysäyttää koronaviruksen, meidän on omatoimisesti jäätävä eristyksiin koko Italiassa, he sanovat.

Italian valtiovarainministeriö ennakoi maanantaiaamuna, että viruksen ja eristystoimien talousvaikutukset voivat vielä jäädä rajallisiksi, jos italialaiset tuntevat vastuunsa.

– On välttämätöntä, että hyväksymme lyhyen väliaikaisen iskun talouteen. Vain siten voimme välttää pitkän ja paljon laajemman taantuman, ministeriö opasti.

Italian talousennusteet synkkenivät rajusti viime viikolla. Maan katsotaan olevan jo teknisessä taantumassa. Moni ekonomisti arvioi, että Italia painaa myös euroalueen lähelle taantumaa. Vuoden alkupuolesta odotetaan yleisesti miinusmerkkistä.

Tähän mennessä synkimmän ennusteen on antanut luottoluokittaja Moody’s, joka uskoo Italian talouden supistuvan koko tänä vuonna 0,5 prosenttia.

– Italia on todennäköisesti jo nyt taantumassa. Laajoilla eristystoimilla tulee olemaan merkittävä vaikutus. Lisäksi yksi Italian talouden vetureista, turismi, hyytyy kesällä ehkä kokonaan, luottoluokittaja varoittaa.

Moody’s ennustaa euroalueen kasvun jäävän parhaassa tapauksessa 0,7 prosenttiin tänä vuonna. Vielä synkempää odottaa varainhoitaja Pictet, jonka ennuste ­euroalueelle on 0,5 prosenttia.

Tilannetta pahentaa se, että viikonloppuna eristetty alue muodostaa lähes puolet Italian bruttokansantuotteesta. Alueella sijaitsee myös Italian liike-elämän ja rahoitusmarkkinoiden keskus Milano, joka on niin ikään eristyksissä.

Italian suurimman pankin Unicreditin pääekonomisti Erik Nielsen on kuitenkin monia kollegoitaan optimistisempi.

Hän uskoo, että viruksen talousvaikutukset voidaan rajoittaa Italiassa ja muuallakin Euroopassa, jos poliitikot reagoivat riittävän nopeasti.

– Kun virus leviää, muut Euroopan hallitukset alkavat kohdistaa räätälöityjä tukitoimia talouteen, kuten Italian hallitus on jo tehnyt. Tukea tarvitsevat etenkin lentoyhtiöt ja turismiin liittyvä liiketoiminta. Toivon, että poliitikot reagoivat nopeasti ja kaikki tämä voi olla ohi 4–6 viikossa, hän kommentoi.

Italian parlamentin on määrä tällä viikolla hyväksyä 7,5 miljardin euron hätärahoituspaketti koronaviruksen runtelemille alueille.

Hallitus on jo vihjannut, että summa saattaa kasvaa. Euroopan komissio on ilmoittanut joustavansa Italian alijäämätavoitteesta koronaviruksen vuoksi.

Lue myös:

...

Oletko lääkäri, hammaslääkäri, proviisori tai farmaseutti? Kirjautumalla saat kaikki Mediuutisten digisisällöt käyttöösi maksutta.