Vain hieman ennen kuin Italian viranomaiset julkistivat sunnuntaina uudet tilastot koronavirustartunnoista, Lombardian maakunnallisen hätätilaorganisaation johtaja Antonio Pesenti varoitti Pohjois-Italian terveydenhuoltojärjestelmän kestävyydestä.

”Olemme jo joutuneet rakentamaan tehohoito-osastoja sairaaloiden käytäville, leikkaussaleihin ja heräämöihin. Koko sairaanhoito on valjastettu tekemään tilaa koronaviruksen aiheuttamille hätätapauksille. Yksi maailman parhaista terveydenhuoltojärjestelmistä täällä Lombardiassa on romahtamassa”, hän sanoo Corriere della Seran haastattelussa.

Maailman terveysjärjestö WHO on useamman kerran rankannut Italian terveydenhuollon maailman toiseksi tai kolmanneksi parhaaksi. Italian sisällä järjestelmä toimii parhaiten juuri pahimmilla koronavirusalueilla Lombardiassa ja Venetossa.

La Stampa -lehden mukaan viranomaiset harkitsevat nyt muiden kuin koronapotilaiden siirtämistä sairaaloihin Lombardian ulkopuolelle.

Italian hallitus päätti myöhään lauantaina eristää koko Lombardian maakunnan ja lisäksi 13 muuta aluetta Veneton, Piemonten ja Emilia-Romagnan maakuntien alueella. Eristys on tällä tietoa voimassa huhtikuun 3. päivään asti. Eristysalueella asuu noin 16 miljoonaa ihmistä ja siellä sijaitsevan muun muassa Milanon ja Venetsian kaupungit.

Italiassa oli sunnuntai-iltaan mennessä todettu 6 387 vahvistettua koronatartuntaa. Vuorokauden aikana uudet tapaukset kasvoivat yli tuhannella. Eniten sairastuneita on juuri Lombardiassa, 4 189. Muilla eristysalueilla sairastuneita on Emilia-Romagnassa 1 180, Venetossa 670 ja Piemontessa 360.

Tautiin on menehtynyt 366 ihmistä, heistä 267 Lombardiassa.

Viranomaisia huolettavat nyt tiedot jopa tuhansien eristysalueella olleiden ihmisten siirtymisestä Etelä-Italiaan viime yönä. Esimerkiksi Campanian maakunnan presidentti Vincenzo De Luca on määrännyt kaikkien Pohjois-Italiasta Napoliin junalla tulevat matkustajat testattaviksi Napolin asemalla.