Tilanne on pahin Milanon ympäristössä Lombardian maakunnassa Pohjois-Italiassa, jossa koronatapauksia on eniten. Lombardiassa oli maanantai-illan tilastojen mukaan 5 469 koronatartunnan saanutta, kun heitä koko Italiassa oli 9 172. Tehohoidossa Lombardiassa on 440 potilasta, joista suurella osalla on niin pahoja hengitysvaikeuksia, että he tarvitsevat hengityskonetta.

”Sairaaloiden tilanne on vaikea, olemme äärirajoilla. Olen nähnyt ylilääkäreiden, yli 70-vuotiaiden kaiken nähneiden professoreiden itkevän. Olen kuullut heidän varoittavan, ettei kaikille voida enää antaa heidän tarvitsemaansa hoitoa”, Lombardian maakunnan terveydenhuollosta ja hyvinvoinnista vastaa johtaja Giulio Galera kuvailee tilannetta lehtihaastattelussa.

Hän sanoo suoraan, että jos koronatapausten kasvu jatkuu nykyistä tahtia, kahden viikon päästä potilaita ei enää pystytä hoitamaan.

Maanantaina Italian rikkaimpiin yksityishenkilöihin lukeutuva milanolainen muotisuunnittelija Giorgio Armani lahjoitti 1,25 miljoonaa euroa viidelle eri sairaalalle Milanossa ja Roomassa koronavirustilanteen auttamiseksi.

Samaan aikaan varoitukset yltyvät myös Etelä-Italian suhteen. Lombardia kuuluu Italian vauraimpiin maakuntiin, jossa myös terveydenhuolto on hyvin järjestettyä ja organisoitua. Köyhässä Etelä-Italiassa tilanne on jo valmiiksi toinen. Lisäksi viikonloppuna eristystoimia pohjoisesta etelään paenneet tuhannet italialaiset toivat viruksen mukanaan esimerkiksi Apulian maakuntaan.

Apuliassa koronatapausten määrä moninkertaistui viikonlopun aikana ja tartunnan saaneita oli maanantai-iltana 50. Määrä kuulostaa pieneltä, mutta alueen sairaaloiden kerrotaan jo nyt olevan vaikeuksissa. Paikallisen lehtitietojen mukaan koko Apuliassa on 300 vuodepaikkaa tehohoidon osastoilla.

”Jos lähdemme siitä, että muutaman viikon sisällä meillä on tuhat sairastunutta, meillä ei ole edes vuodepaikkoja kaikille”, maakunnan terveydenhuollosta vastaava johtaja Vito Montanaro sanoo medialle.

Italian parlamentissa istuva tunnettu filosofian tohtori Vittorio Sgarbi nosti tiistaina esiin ongelman myös terveydenhuollon rahoituksessa. Hän arvioi osan Pohjois-Italian sairaaloiden ongelmista johtuvan tulonsiirroista Etelä-Italiaan.

”Lombardiassa ei ole tarpeeksi hengityskoneita ja puhumme nyt siis vuodesta 2020. Lombardia on kuitenkin maakunta, joka maksaa joka vuosi 54 miljardia euroa tulonsiirtoina etelään. 54 miljardia. Joka vuosi. Kuinka monta hengityskonetta sillä rahalla olisi ostettu”, hän kysyy ulostulossaan.

Terveydenhuollon vaikeuksien vuoksi Lombardian maakunta vaati tiistaina vielä nykyistäkin tiukempia rajoituksia ihmisten liikkumiseen. Italian hallitus ulotti tiistaiaamuna aikaisemmat liikkumisrajoitukset koskemaan koko Italiaa.

”Meidän on suljettava kaupat ruokakauppoja lukuun ottamatta, pysäytettävä julkinen liikenne ja suljettava toimistot”, maakunnan presidentti Attilio Fontana sanoi videolausunnossaan.

Tiistaiaamuna voimaan tullut Italian hallituksen asetus rajoittaa jo nyt poikkeuksellisella tavalla italialaisten liikkumista koko maassa. Oman kunnan alueelta saa poistua kolmesta syystä: töihin, lääkäriin tai hätätapauksen vuoksi. Syy on kysyttäessä pystyttävä todistamaan tai seurauksena voi olla kolmen kuukauden vankeustuomio. Oman kunnan alueellakin ihmisten on vältettävä tarpeetonta liikkumista, mutta esimerkiksi kävelyllä ja ruokakaupassa saa käydä.