Italia ottaa ensimmäisenä EU-maan käyttöön pakolliset koronarokotukset. Pakko koskee ensimmäisessä vaiheessa yli 50-vuotiaita ja sitä rikkovia uhkaa 1500 euron sakko.

”Näin pelastamme ihmishenkiä”, pääministeri Mario Draghi sanoi hallituksen kokouksessa keskiviikkona.

Hän korostaa, että yli 50-vuotiaat ovat juuri se ryhmä, jotka ovat suurimmassa vaarassa koronatartunnan saatuaan. Italiassa tehohoidossa olevista koronapotilaista yli 80 prosenttia on rokottamattomia yli 50-vuotiaita.

”Haluamme ylläpitää terveydenhuollon ja sairaaloiden toimintakyvyn ja samalla pitää koulut ja maan talouden auki”, Draghi totesi.

Lisäksi koronapassin käyttö laajenee Italiassa helmikuun puolivälistä lähtien, jolloin passi vaaditaan myös esimerkiksi ostoskeskuksissa, pankissa, julkisissa virastoissa ja kampaajalla.

Italian koronatartunnoissa on joulukuun lopulta lähtien ollut voimakasta kasvua. Keskiviikkona uusia tartuntoja raportoitiin yli 189 000 uutta tartuntaa. Tällä viikolla on raportoitu myös yli 500 koronakuolemaa. 86 prosenttia yli 12-vuotiaista italialaisista on saanut kaksi koronarokotusta.

Rokotuspakko ja koronapassin käytön laajentaminen ovat lisänneet jännitteitä Italian hallituksen lisällä. Mario Draghi halusi määrätä pakkorokotukset kaikille italialaisille jo ennen vuoden vaihtumista, mutta joutui perääntymään hieman äärioikeistolaisen Legan ja populistisen Viiden tähden liikkeen vastustuksen takia.