Italialainen infektiosairauksien erikoislääkäri Massimo Crapis vetoaa ihmisiin sosiaalisessa mediassa julkaisemallaan videolla ja sanoo suoraan, ettei potilaita pystytä enää hoitamaan parhaalla mahdollisella tavalla.

– Ihmiset eivät kuole eivätkä varsinkaan sairastu vain covidiin. Ja juuri siksi vetoan nyt kaikkiin, jotta ihmiset olisivat nyt todella vastuullisia. Sairaalaverkosto on todella kovan paineen alla. Älkää ylipäänsä sairastuko mihinkään, sillä emme enää pysty hoitamaan teitä parhaalla mahdollisella tavalla, vaikka tulisitte sairaalaan mistä tahansa syystä, hän toteaa.

Crapis toimii lääkärinä Pohjois-Italissa, Friuli Venezia Giulian maakunnassa, jossa viime päivinä on varoitettu erityisesti tehohoitopaikkojen loppumisesta. Maakunnan sairaaloiden tehohoitopaikoista noin 30 prosenttia, paikoin enemmänkin, on koronapotilaiden käytössä.

Samalla Crapis sanoo, ettei rokotteesta ole ainakaan pikaista apua tilanteeseen.

– On turha luulla, että rokotteen ansiosta taistelu koronavirusta vastaan olisi voitettu. Nyt ei ole aika lieventää varovaisuutta tai rajoituksia. Tähän mennessä rokotetuilla ei vielä ole suojaa virusta vastaan, vaan sitä on odotettava vielä viikko toisen rokoteannoksen jälkeen. Se tarkoittaa sitä, että ensimmäisten rokotettujen suoja on täydellinen vasta helmikuussa.

Koronatartunnat ovat lähteneet Italiassa uudelleen nousuun tammikuun ensimmäisellä viikolla. Lauantaina raportoitiin 19 978 uutta tartuntaa. Rokotustahtia on kiristetty maassa ja lauantai-iltaan mennessä oli rokotettu 583 050 italialaista. Ensimmäisessä vaiheessa rokotetaan terveydenhuollon ja vanhusten palvelutalojen työntekijöitä.

– Ainakaan ennen kesä- tai heinäkuuta ei voida puhua laajasta rokotesuojasta. Edessä on vaikeita ja kovia kuukausia kaikille, Crapis kommentoi.