Italiassa syyttäjä on avannut tutkinnat siitä, ovatko sairaalat laiminlyöneet koronavirustartuntojen selvittämistä, kertoo The Guardian -lehti. Taustalla on 38-vuotias italialaismies, jota epäillään Italian epidemian alkulähteeksi.

Hänet on arvioitu niin sanotuksi supertartuttajaksi, mutta hän ehti viettää sairaalassa 36 tuntia ennen kuin hänet eristettiin. Tämä aikana mies kohtasi muun muassa neljä lääkäriä, enne kuin mieheltä testattiin koronavirus.

Maratoonarimiehen on arvioitu tartuttaneen koronaviruksen lukuisiin ihmisiin, muun muassa raskaana olevaan vaimoonsa, juoksukaveriinsa, baarin asiakkaisiin, terveydenhuollon henkilökuntaan sekä 77-vuotiaaseen naispotilaaseen, josta tuli yksi Italian kahdestatoista koronavirukseen tähän mennessä kuolleesta koronavirukseen sairastuneesta.

Mitä uutta Suomessa?

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos kertoi päivällä, että Suomessa on tutkittu tähän mennessä noin 90 näytteenottokriteerit täyttävän potilaan näytteet koronaviruksen varalta eli näytteiden määrä on selvästi lisääntynyt parissa päivässä.

Oletettavasti joukossa on henkilöitä, jotka matkustivat Italiasta Suomeen Hus alueella asuvan naisen kanssa, jolla toissa päivänä todettiin koronavirus.

THL on päivittänyt Koronaviruksen COVID-19 laboratoriotutkimuksia koskevaa ohjeistusta. Primääridiagnostiikkaa tehdään HUSlabin lisäksi myös Turussa ja Tampereella. Tutkivaan laboratorioon tulee olla yhteydessä jo ennen näytteiden ottamista ja lähettämistä.

Myös potilaan hengitystienäytteiden käsittelyä koskevaa suojautumisohjetta on muutettu. Näytteiden käsittelyyn riittää BSL2-tila, jossa käytetään erillistä suojatakkia ja kaksia päällekkäisiä suojakäsineitä sekä alkuvaiheen näytteen käsittely suoritetaan biosuojakaapissa.