Italia purkaa kaikki koronarajoitukset kesäkuun alkuun mennessä. Myös maan rajat avataan muihin EU-maihin 3. kesäkuuta. Samaan aikaan poistuvat Italian maakuntien väliset matkustusrajoitukset.

”Edessä on herkkä vaihe, jossa meillä ei nyt ole varaa epäonnistua. Ihmisten vastuullisuus takaa kaikkien turvallisuuden”, pääministeri Giuseppe Conte kommentoi tiedotteessaan.

Ensi maanantaina kaupat, ravintolat, kampaamot ja kauneushoitolat saavat avata ovensa. Asiakkailla ja henkilökunnalla on maskipakko ja muitakin turvallisuusmääräyksiä, kuten yhden metrin välimatkaa muihin asiakkaisiin, on noudatettava.

Maan rajojen avaaminen muihin EU-maihin kesäkuun alussa tarkoittaa Conten mukaan myös sitä, ettei Italiaan tulevien matkustajien tarvitse enää jäädä 14 päivän karanteeniin. Pääministeri huomauttaa samalla, että jos koronaluvut lähtevät uudelleen nousuun, määräyksiä kiristetään uudelleen.

Perjantaina Italiassa todettiin 789 uutta koronavirustartuntaa. Covid-19 vaati perjantaina 242 ihmisen hengen ja kaikkiaan tautiin on tähän mennessä menehtynyt 31 610 italialaista. R0-tarttuvuusluku on Italiassa noin 0,7.

– Maan sulkeminen oli kova päätös, mutta kuitenkin helpompi kuin rajoitusten purkaminen, Conte kommentoi.

Rajojen avaaminen on tärkeää Italialle, jonka bruttokansantuotteesta turismi muodostaa suoraan noin 13 prosenttia ja välillisesti jopa 20 prosenttia.

Italia oli ensimmäinen EU-maa, joka aloitti lockdownin 10. maaliskuuta. Ensimmäiset rajoitukset purettiin tämän viikon maanantaina, jolloin työntekijät pääsivät palaamaan rakennustyömaille ja tehtaisiin.