Kuopiolaistutkijoiden kehittämä kaulakoru-EKG auttaa tunnistamaan luotettavasti eteisvärinän. Mittalaite kulkee korussa mukana ja potilas voi tehdä sillä EKG-mittauksen omatoimisesti. Tutkijoiden mukaan omatoiminen rytminseuranta helpottaa myös oireettomien tai satunnaisesti oireilevien rytmihäiriöiden havaitsemista.

Itä-Suomen yliopiston ja Kuopion yliopistollisen sairaalan tutkijoiden perustama terveysteknologiayritys Heart2Save kehittää ratkaisuja sydämen rytmihäiriöiden jatkuvaan seurantaan. Aiemmin yhtiö on tehnyt esimerkiksi rinnan ympäri kiinnitettävän, sykevyötä muistuttavan mittarin. Koruvalmistaja Saurumin kanssa yritys tuo myyntiin maailman ensimmäisen kaulakoru-EKG:n. Kokonaisuuteen kuuluu koruun upotettu helppokäyttöinen mittalaite ja automaattinen EKG-analyysipalvelu.

– Oireettoman tai satunnaisesti oireilevan eteisvärinän tunnistaminen vaatii toistuvaa rytminseurantaa. Kaulakorussa mittalaite kulkee luontevasti mukana. Se täyttää lääkinnällisen laitteen vaatimukset ja muotoilulla halutaan varmistaa, että se on myös mieluisa käyttää, sanoo Heart2Saven toimitusjohtaja, ensihoitolääkäri Helena Jäntti tiedotteessa.

Eteisvärinä on yleisin pitkäkestoinen rytmihäiriö, joka lisää muun muassa aivoinfarktin vaaraa. Eteisvärinän varhainen diagnosoiminen ja hoidon aloittaminen pienentää kuitenkin merkittävästi riskiä.

Uusia tuotteita rytmihäiriöiden tunnistamiseen ja seulontaan kehitetään intensiivisesti maailmanlaajuisesti. Kuluttajakokemus on avainasemassa, sillä tuotteiden käytön tulee olla helppoa ja mielekästä arjessa. Tyylikkäällä designilla ja tuotteen helppokäyttöisyydellä on merkittävä rooli siinä, kuinka kuluttaja omaksuu tuotteen käyttöönsä pitkällä aikavälillä. Hyvinvointi- ja urheilutuotteissa panostus designiin on itsestäänselvyys, mutta lääkintälaitteiden puolella toiminnallinen kaulakoru on uusi avaus.

– Designtuotteeksi muotoiltu lääkintälaite ei myöskään leimaa käyttäjäänsä sydänsairaaksi, Jäntti sanoo.

Alustavia tutkimustuloksia kaulakoru-EKG:stä esiteltiin keväällä Euroopan kardiologisen seuran ESC:n kongressissa. Niiden mukaan laite tuottaa laadukasta EKG-mittausdataa, josta sekä kardiologit että automaattinen AiVoni-analyysipalvelu pystyivät luotettavasti tunnistamaan eteisvärinän.

Tuloksia esitteli lääketieteen kandidaatti Elmeri Santala, joka tekee Jäntin ohjauksessa aiheesta väitöskirjaa.

Kaulakoru-EKG on tulossa markkinoille tuotenimellä AiVoni <3 Lumoava.

OLETKO LÄÄKÄRI, HAMMASLÄÄKÄRI, PROVIISORI TAI FARMASEUTTI? Kirjautumalla saat kaikki Mediuutisten digisisällöt käyttöösi maksutta.