Suomalaisten koronapelko näyttää kesän aikana laantuneen, ja elämä on monilta osin palannut normaaleihin uomiinsa. Osa asiantuntijoista varoittelee yhä koronan toisella aallolla, mutta uuden tartuntapiikin puhkeamisesta ei ole varmaa tietoa. Israelissa toinen aalto on kuitenkin jo todellisuutta, sillä maan tartuntaluvut räjähtivät kesäkuussa lähes nollista uuteen nousuun.

Israelin koronatilastoissa tautia sairastavien määrä muodostaa nyt uhkaavan N-käyrän. Ensimmäiset tartunnat saatiin maaliskuun alussa. Tuolloin tartuntahuippu osui huhtikuun puoliväliin, jolloin maassa raportoitiin vajaa 10 000 koronapotilasta.

Rajoitustoimien ansiosta tartuntamäärät kuitenkin pienenivät koko huhti- ja toukokuun ajan, ja toukokuun loppuun mennessä koronaa sairastavia oli enää alle 2000. Uusia tartuntoja todettiin vain pari kymmentä päivässä, jos sitäkään.

Kesäkuun alussa tartuntaluvut kuitenkin lähtivät uuteen nousuun. Eilen tiistaina rikottiin maan tähänastinen ennätys, kun vuorokauden aikana todettiin lähes 1500 uutta tartuntaa. Koronaa sairastavien määrä on nyt yli 13 600, eli muutama tuhat enemmän kuin ensimmäisen tautihuipun aikana.

Israelin julkisen terveydenhuollon johtava epidemiologi Siegal Sadetzki erosi tehtävästään kritiikkinä maan hallitusta kohtaan, kertoo brittisanomalehti The Guardian. Sadetzkin mukaan Israelin hallituksella on suunta hukassa viruksen torjunnassa.

– Ensimmäisen tautiaallon torjunnassa saavutetut voitot valuivat hukkaan talouden laajan ja nopean avaamisen vuoksi, hän kirjoittaa Facebookissa.

Vielä keväällä Israelia pidettiin malliesimerkkinä siitä, kuinka pandemia saadaan tehokkaasti kuriin. Hallitus otti käyttöön erittäin tiukat liikkumisrajoitukset, eivätkä israelilaiset saaneet poistua sataa metriä kauemmaksi kodeistaan, ellei kyseessä ollut välttämätön käynti ruokakauppaan tai apteekkiin. Rajoituksista oli hyötyä, ja virus saatiin hetkellisesti aisoihin.

Rajoitusten purkaminen kuitenkin käänsi tartuntaluvut uuteen nousuun. Nyt Israel on joutunut sulkemaan uudelleen jo kerran avattuja kouluja, baareja ja kuntosaleja. Rajoituksia on palautettu myös ravintoloihin, linja-autoihin ja uskonnollisiin kohteisiin.

The Guardianin mukaan pääministeri Benjamin Netanjahu on toistuvasti syyttänyt maan kansalaisia siitä, etteivät nämä pidä turvavälejä, käytä kasvomaskeja tai noudata muitakaan rajoituksia. Sen sijaan pääministerin kriitikot sanovat hänen toimineen liian hitaasti tartuntojen uudelleen lisääntyessä. Hiljattain julkaistun kyselytutkimuksen mukaan enää vain 37 prosenttia israelilaisista luottaa hallituksensa toimiin kriisin hoidossa.

Suomessa rajoitusten purkaminen on selvästi muuttanut ihmisten käyttäytymistä vapautuneempaan suuntaan. Tällä ei kuitenkaan ole ollut sellaista vaikutusta tartuntamäärien kasvuun kuin ehkä pelättiin, vaan kesällä tartuntamäärät ovat olleet pienimpiä sitten helmikuun. Näin ollen Suomi näyttää välttäneen Israelin kohtalon, jossa juuri rajoitusten purkaminen ja sosiaalisesta eristäytymisestä luopuminen johtivat toiseen tartuntapiikkiin.

Jotkin asiantuntijat pitävät todennäköisenä, että Eurooppaa kohtaa syksyllä koronan toinen aalto. Pahimmassa tapauksessa rajoituksiin voidaan joutua palaamaan Israelin tavoin, jolla olisi musertava vaikutus talouteen. Syksyn korona-aallolle ei kuitenkaan ole vielä tieteellistä näyttöä, eivätkä kaikki usko mitään toista aaltoa tulevankaan.

Israelin tapaus kuitenkin osoittaa, että vaikka tartuntojen määrä olisi tilastojen valossa lähes olematon, voi tilanne huonontua hyvinkin nopeasti.