Israelilaisen Haaretz- uutissivusto kertoo maan terveysviranomaisten dataan pohjaten, että BioNTech/Pfizerin koronarokotteen teho tartunnan saamista vastaan on laskenut 64 prosenttiin, kun deltavariantti on alkanut levitä maassa.

Maaliskuussa teho oli kaksi viikkoa rokotuksesta 91,2 prosenttia, lehti kertoo.

Israelin terveysviranomainen ei tiedota sivuillaan aiheesta.

Haaretz kertoo terveysviranomaisen dataan viitaten, että vakavaa tautimuotoa vastaan rokotteen teho on edelleen hyvä: 93 prosenttia.

Aiheesta myös uutisoinut israelilainen uutissivusto Ynet news kertoo, että toukokuun 2. ja kesäkuun 5. välisenä aikana tehon vakavaa tautimuotoa vastaa havaittiin olevan 98,2 prosenttia ja kesäkuun 6. ja heinäkuun 3. välisenä aikana se oli laskenut 93 prosenttiin.

Haaretz kertoo, että jotkut terveydenhuollon asiantuntijat ovat kuitenkin kritisoineet Israelin terveysviranomaisen tietoja. Lehden haastatteleman asiantuntijan mukaan rokotteen tehon arvioiminen paikallisten taudinpurkausten perusteella on metodologisesti ongelmallista.

Israelin koronaryhmää (coronavirus cabinet) neuvovan ammattilaisista koostuvan koronaryhmän johtaja, professori Ran Balicer lisää, että on hyvin vaikeaa arvioida rokotteen tehoa, kun koronatestit suoritetaan valikoivasti.

Yksi lehden haastattelemista asiantuntijoista sanoo, että Israelin terveysviranomaisten arvio on ”perustavanlaatuisella tavalla erilainen kuin se arvio, joka tuli Yhdistyneestä kuningaskunnasta”.

Israelin terveysviranomaisen malli pohjautuu olettamukseen, jonka mukaan rokotteen teho deltavarianttia vastaan olisi 80 prosenttia.

Mediuutiset kertoi aiemmin kahdesta tuolloin vertaisarvioimattomasta brittitutkimuksesta.

Yhden rokoteannoksen teho deltavariantin aiheuttamaa tartuntaa vastaan oli oireiden vakavuudesta riippumatta 33 prosenttia. Kaksi rokoteannosta saaneilla teho oli 81 prosenttia.

Oireellista deltavariantin aiheuttamaa tautia vastaan rokotteen teho oli kaksi rokotetta saaneilla 88 prosenttia kaksi viikkoa toisen annoksen saamisesta. Lukema oli alempi kuin alfavariantin kohdalla, jonka aiheuttamaa oireellista tautia vastaan rokotteen teho oli 93 prosenttinen.

Deltavariantin aiheuttamaa vakavaa tautimuotoa vastaan teho oli BioNTech/Pfizerin rokotteen ensimmäisen annoksen saaneilla 94 prosenttia (luottamusväli 46-99) ja toisen annoksen jälkeen 96 prosenttia (luottamusväli 86-99).