Israel aloitti kolmannen koronarokoteannoksen jakelun yli 60-vuotiaille heinäkuun lopussa. Ensimmäiset tulokset kolmannen annoksen tehosta koronaa vastaan on saatu menneellä viikolla, ja niiden mukaan Pfizerin rokotteen kolmas annos antaa 86-prosenttisen suojan koronatartuntaa ja infektion vaikeaa muotoa vastaan.

Suojan paranemista kahden rokoteannoksen antavaan suojaan voi pitää merkittävänä, kirjoittaa Reuters. Terveysministeriön mukaan 60-vuotiailla ja sitä vanhemmilla rokotetuilla kolmas annos antoi kymmenen päivää rokottamisen jälkeen neljä kertaa paremman suojan kuin kaksi koronarokoteannosta.

Data esiteltiin torstaina Israelissa rokoteasiantuntijoiden kokouksessa, mutta yksityiskohtaiset löydökset julkaisi maan terveysministeriö vasta sunnuntaina. Tulos on linjassa toisen viime viikolla valmistuneen tutkimuksen eli suuren terveyspalvelujen tuottajan Maccabin datan kanssa kanssa.

Kolmas annos vanhemmalle ikäluokalle näyttää tarjoavan 5-6 kertaa enemmän suojaa sairaalahoitoa vaativaa vaikeaa tautimuotoa vastaan.

Israel siirtyi torstaina tarjoamaan kolmatta Pfizerin rokoteannosta yli 60-vuotiaiden lisäksi yli 40-vuotiaille sekä raskaana oleville, opettajille ja terveydenhuollon työntekijöille.

Kolmannen rokotuksen saaminen vaatii kuitenkin, että toisesta annoksesta on aikaa vähintään viisi kuukautta.

Päätöksiä tehosterokotteesta on tehty myös Yhdysvalloissa, Kanadassa, Ranskassa ja Saksassa.

Aiemmin poikkeuksellisen hyvin koronaepidemian kanssa pärjännyt Israel on kesäkuusta asti kärsinyt voimakkaasti deltamuunnoksen leviämisestä. Sen tartuntojen kahden viikon ilmaantumisluku per 100 000 asukasta on nyt maailman korkeimpia, yli 1000.