New Delhi

Koronarajoituksia on alettu purkaa monissa Intian osavaltioissa. Kauppakeskukset, torit, toimistot ja tehtaat avautuvat tänään maanantaina yli kuusi viikkoa kestäneen täyssulun jälkeen.

Purku aloitetaan kaupan ja teollisuuden keskuksista. Jättikaupungit Delhi, Mumbai ja Chennai ovat ilmoittaneet sulkujen päättyneen. Jopa Delhin metro on avattu osiltaan.

Massakokoontumiset on kuitenkin yhä kielletty ja esimerkiksi kauppakeskuksien on lupa olla auki vain joka toinen päivä.

Koronasääntöjä valvomaan on pestattu poliisit, jotka sakottavat maskien tai turvavälien puutteesta.

Vaikka rajoituksia puretaan, Intian variantiksi tai ”deltaksi” kutsuttu virus on maasta eniten löydetty virusmuunnos, joka tarttuu tai johtaa sairaalahoitoon herkemmin kuin mikään muu tähän mennessä tiedossa oleva mutaatio.

Lääkärit ovatkin huolestuneet vauhdikkaista rajoitusten purkamisista. Intian yliopistollisen keskussairaalan johtavan lääkärin Randeep Gulerian mukaan kolmas aalto on yhä mahdollinen.

“Niiden (rajoitusten) poistaminen tulisi tapahtua asteittain ja hitaasti. Viruksen leviämisen seurantaan ja testaukseen tulisi lisätä varoja, jotta emme tekisi samoja virheitä kuin toisen aallon aikana. Lisäksi rokotusohjelmaa on tehostettava, mikäli haluamme välttyä kolmannelta aallolta”, hän sanoi NDTV-televisiokanavan haastattelussa.

Osavaltiot saavat itse päättää suluista ja kansalaisten liikkeiden rajoituksista. Virus leviää vieläkin maassa tartuttaen tuhansia ihmisiä päivittäin.

Maaseudusta pelätään todellista koronapommia, joka voi jatkua vuosikausia.

Maaseudun tartuntaluvuista on vaikea saada tietoa. Suurin osa 1,3 miljardista intialaisesta asuu maaseudulla, jossa on erittäin heikot terveydenhoitopalvelut. Maaseudulla pelätään muhivan todellisen koronapommin, joka voi jatkua vuosikausia.

Maan terveydenhuolto oli kovilla toisen aallon kanssa. Kun tauti pääsi leviämään pahasti, loppuivat petipaikat sekä happi sairaaloista, mikä johti satojen ihmisten kuolemaan. Suurkaupungeissa jopa hautapaikat pääsivät loppumaan.

Intia on kärsinyt valtavasti myös taloudellisesti. Viikkoja kestäneiden sulkutoimien ennustetaan aiheuttavan usean prosenttiyksikön pudotuksen talouden kasvuluvuissa.

Luottoluokituslaitokset olivat ennustaneet maan talouden hidasta toipumista vuoden takaisista sulkutoimista, mutta arvioissa ei ollut otettu huomioon uutta aaltoa.

Hallituksen suosio on sukeltanut, sillä kansan mukaan päättäjät reagoivat liian hitaasti kriisiin.

Asiantuntijoiden mukaan rokotukset ovat avainasemassa uusien virusaaltojen hallinnassa, mutta Intia ei ole pystynyt rokottamaan kansalaisiaan tarpeeksi nopeasti.

Vaikka Intia ilmoitti alun perin olevansa maailman johtava rokotteiden valmistajamaa, toisen aallon aiheuttama rokotteiden tarve yllätti viranomaisten laskelmat täysin. Rokotepula on jatkunut useissa osissa maata jo viikkoja ja nyt pulaa on etenkin toisen annoksen osalta.

Monet maat ympäri maailmaa jatkavat Intian sulkua toistaiseksi ja evänneet matkustuksen maasta.