New Delhi

Väkirikkaassa Intiassa koronatartuntojen määrä on noussut viime vuorokausina hälyttävää tahtia, ja nousee yhä. Useat suuret kaupungit ovat julistaneet uusia sulkuja taudin leviämisen ehkäisemiseksi.

Esimerkiksi pääkaupunki Delhi suljetaan viikonlopuksi kokoontumisten ja julkisten paikkojen osalta. Ainoastaan päivittäistavarakaupat ja terveyspalvelut saavat olla auki.

Kaupungissa on hotellit otettu valmiuteen potilaspaikkojen varmistamiseksi. Maan toisessa jättikaupungissa Mumbaissa sairaalat joutuvat käännyttämään sairastuneita takaisin ja monesta sairaalasta väitetään happipullojen loppuneen. Useat osavaltiot ovat ottaneet ulkonaliikkumiskiellon käyttöön.

Rokotusohjelma on parhaillaan käynnissä koko maassa, mutta rokotteita ei riitä kaikille halukkaille.

Välinpitämätön käytös heikentää tilannetta

Epidemian toinen aalto jyllää nyt voimakkaasti koko maassa. Ihmisten välinpitämättömyys on johtanut ennätysmääräiseen kuolemantapausten nousuun ja uusia tapauksia löydetään joka päivä yhä enemmän.

Viranomaisia huolestuttaa etenkin Punjabin osavaltioissa nopeasti leviävät mutantit viruksesta.

Maassa on pidetty huoletta massatapahtumia kuten satojen tuhansien ihmisten Kumb Mela -festivaaleja, krikettiotteluita sekä poliittisia tapahtumia, joihin ihmiset ovat kokoontuneet ilman turvavälejä tai kunnollista maskiprotokollaa.

Intiassa todetaan nyt joka päivä yli 200 000 uutta tapausta. Se on suurin päivittäinen määrä tällä hetkellä maailmassa.

Asiantuntijoiden mukaan todelliset tartuntaluvut ovat kuitenkin vähintäänkin kymmenen kertaa suuremmat. Luvut perustuvat testattujen määrän. Ihmiset karttavat testejä niiden kustannusten takia sekä leimautumisen pelosta.

Lisäksi tautiin menehtyneiden määrän arvioidaan olevan huomattavasti virallisia tilastoja suurempi.

Yli 1,3 miljardin asukkaan maassa kuolleita on raportoitu noin 180 000 tuhatta. Luvun uskotaan olevan huomattavan korkeampi, sillä kuolinsyytodistusmenettely on puutteellinen.

Lue myös: