Israelin rokotusvauhti on ollut huima suhteessa valtaosaan maailman maista. Israel aloitti ihmisten rokottamisen koronavirusta vastaan jo ennen joulua 2020. Viime viikolla Israel oli saanut rokotettua kolmanneksen yhdeksän miljoonan ihmisen väestöstään. Bloombergin mukaan maassa on annettu keskiviikkoon mennessä jo yli viisi miljoonaa rokoteannosta. Päivittäin Israelissa rokotetaan noin 140 000 ihmistä.

BBC:n mukaan Israelin rokotetahti saattaa jo vaikuttaa koronataudin leviämiseen maan yli 60-vuotiaiden kansalaisten keskuudessa.

Maan terveysministeriön mukaan kahdesti rokotetuista noin 750 000 yli 60-vuotiaasta koronavirustautiin on sairastunut 531 eli noin 0,07 prosenttia rokotetuista. Sairaalahoitoa koronataudin vuoksi on tarvinnut 38 ihmistä koko rokotetusta ikäryhmästä. Ihmiset ovat saaneet kaksi tarvittavaa rokoteannosta niin, että ensimmäisen ja toisen annoksen väliin on jäänyt kolme viikkoa.

Israelin terveysministeriön tilastossa heikkoutena kuitenkin on, että siinä on tutkittu vain rokotettuja ihmisiä ilman rokottamattomien kontrolliryhmää. Myös Israelin voimassa olevilla liikkumisen ja kokoontumisen rajoituksilla voi olla vaikutusta koronaviruksen leviämisvauhtiin.

Israelilaisen tutkijaryhmän mukaan koronatartuntojen lasku ei kuitenkaan näyttäisi johtuvan ainoastaan maan voimassa olevista koronarajoituksista. Ryhmä on havainnut, että koronatartuntojen ja sairaalahoitoa vaativien tapausten määrät laskivat nopeimmin kaupungeissa, jotka rokottivat suurimman osan asukkaistaan nopeimmin. Sama ilmiö oli tutkijaryhmän mukaan havaittavissa yli 60-vuotiaiden rokotettujen ikäryhmässä.

Yhdysvalloissa sairaalatapaukset laskussa

Yhdysvalloissa rokotteita on Bloombergin mukaan annettu jo yli 33,7 miljoonaa annosta. Päivittäin Yhdysvalloissa rokoteannoksia pistetään noin 1,3 miljoonaa. Tähän mennessä kansasta yli kahdeksan prosenttia on saanut ainakin yhden rokoteannoksen.

Financial Timesin mukaan koronatartunnan vuoksi sairaalahoidossa olevien yhdysvaltalaisten määrä laski viikonloppuna alle 100 000 ihmiseen ensimmäistä kertaa sitten joulukuun alun. Tiistaina sairaalahoidossa oli alle 93 000 ihmistä koronaviruksen vuoksi, kertoo The Covid Tracking Project. Tartuntamäärät kääntyivät Yhdysvalloissa laskuun tammikuun puolivälissä. Uusia koronatartuntoja todettiin tiistaina yli 115 600, kun kaksi viikkoa aiemmin tartuntamäärä ylitti 144 000 per päivä.

Intiassa kiivas rokotustahti

Intian viestintäministeriön koronatiedotukseen käyttämän vahvistetun Twitter-tilin CovidNewsbyMIB:n mukaan tiistai-iltaan mennessä Intia oli rokottanut yhteensä 4,1 miljoonaa ihmistä. Tiistain aikana maassa rokotettiin yhteensä 170 585 ihmistä.

CovidNewsbyMIB:n mukaan Intia onnistui rokottamaan neljä miljoonaa ihmistä vain 18 päivässä.

Keskiviikkoaamuun mennessä Intiassa oli todettu ministeriön mukaan reilu 11 000 uutta tartuntaa vuorokaudessa. Toipuneiksi raportoitiin saman vuorokauden aikana yli 14 000 ihmistä. Aktiivisten koronatartuntojen määrä suhteessa kaikkiin tartuntoihin on laskenut Intiassa alle 1,5 prosenttiin.

Lue myös: