Uusien pitkävaikutteisten buprenorfiini-valmisteiden myötä korvaushoito on harpponut eteenpäin. A-klinikka Oy aloitti ensimmäisenä maailmassa Buvidal-lääkkeen käytön korvaushoidossa tammikuussa, ja nyt valmisteen hyödyntämiseen linjataan yhtenäiset käytännöt.

A-Klinikka on nimittäin ensimmäisenä ottamassa käyttöön depot-lääkkeitä potilastyössä koskevan uuden hoitosuosituksen.

Maailmalla on käytössä korvaushoidossa kaksi pitkävaikutteista buprenorfiini-injektiovalmistetta: Buvidal ja Sublocade. Jälkimmäisellä ei ole vielä myyntilupaa Euroopassa, mutta molemmista on kokemusta niin tutkimuksellisesti kuin kliinisesti Australiasta. Australiassa on myös laadittu laajan asiantuntijaryhmän toimesta kansainvälisten asiantuntijoiden tuella hoitosuositus lääkeryhmän käytöstä.

A-klinikka on saanut oikeuden ottaa ohjeet käyttöön ja muokata niitä tarvittavin osin Suomeen sopiviksi.

Ensimmäisenä käyttöön otetaan yleisempi ohje A-klinikan palveluissa. Laajempi ohjeistus otetaan käyttöön mahdollisimman.

Laajempi ohje julkaistaan alkuvuonna 2020 myös muiden Suomessa toimivien korvaushoitoa tuottavien toimijoiden saataville.

– Tuomalla yhtenäiset käytännöt myös depot-lääkkeiden käyttöön Suomessa haluamme tukea potilaiden oikeutta laadukkaaseen, tasa-arvoiseen hoitoon, A-klinikka Oy:n toimitusjohtaja ja lääketieteellinen johtaja Kaarlo Simojoki sanoo tiedotteessa.

Uudet korvaushoitolääkkeet voidaan antaa pistoksena kerran viikossa tai jopa kerran kuukaudessa. Potilastyössä voidaan siirtää painopistettä lääkkeiden valvotusta luovuttamisesta potilaiden kuntoutukseen, mikä lisää hoidon tuloksellisuutta. Lisäksi hoidossa voidaan huomioida entistä paremmin potilaiden yksilölliset tarpeet.

Injektiomuotoisten korvaushoitolääkkeiden käyttöönotto on Suomessa ollut poikkeuksellisen nopeaa. Tällä hetkellä jo noin 30 prosenttia kaikista buprenorfiinia saavista korvaushoitopotilaista on siirtynyt tai siirretty injektiokorvaushoitolääkkeille.

Oletko lääkäri, hammaslääkäri, proviisori tai farmaseutti? Kirjautumalla saat kaikki Mediuutisten digisisällöt käyttöösi maksutta.