Siun soten toiminta-alueella Pohjois-Karjalassa lasten influenssarokotuksia annetaan tänä syksynä ensimmäistä kertaa myös päiväkodeissa.

Noin joka viides lapsi saa vuosittain influenssan. Sen seurauksena lapsi voi sairastua jälkitauteihin, joista yleisimpiä ovat bakteerin aiheuttamat korvatulehdukset ja keuhkokuume. Rokotetuilla lapsilla on influenssakautena ollut jopa kolmannes vähemmän korvatulehduksia kuin rokottamattomilla.

– Pikkulapsen rokottaminen auttaa suojaamaan influenssalta myös muita hänen lähipiiriinsä kuuluvia, esimerkiksi isovanhempia, kertoo erikoislääkäri Marjo Papinniemi Siun soten infektioiden torjuntayksiköstä tiedotteessa.

Pääosa rokotuksista toteutetaan lastenneuvoloissa määräaikaistarkastusten yhteydessä, myös perheenjäseniä voidaan rokottaa.

Pohjois-Karjalassa lasten rokotuskattavuus on ollut hieman koko maata parempi, mutta parannettavaa on edelleen.

– Viime influenssakaudella alle kaksivuotiaiden lasten rokotuskattavuus oli maakunnassamme noin 50 prosenttia. Influenssalle alttiista ryhmistä 3–6-vuotiaiden rokotuskattavuus on ollut kaikkein matalin eli 33,5 prosenttia, kertoo neuvolatoiminnan ylilääkäri Sanni Penttilä Siun sotesta tiedotteessa.

Pilotissa on mukana kahdeksan päiväkotia eri puolilta maakuntaa. Kokeilussa Siun soten neuvoloiden terveydenhoitajat tulevat päiväkoteihin antamaan influenssarokotuksia. Rokotukset annetaan aina vanhempien suostumuksella.

– Koska 2–6-vuotiaat lapset asioivat neuvolassa pääsääntöisesti vain kerran vuodessa syntymäpäivänsä aikaan, voi rokotteen muistaminen olla vanhemmille haasteellista. Tarkoituksemme on tehdä lasten influenssarokotusten saaminen mahdollisimman helpoksi perheille, ja siten parantaa palvelujen saatavuutta. Ajatuksena on, että lapset rokotetaan samalla, kun vanhemmat hakevat lapsensa päiväkodista, sanoo neuvolatoiminnan ylihoitaja Pia Suvivuo tiedotteessa.

Lue myös:

Oletko lääkäri, hammaslääkäri, proviisori tai farmaseutti? Kirjautumalla saat kaikki Mediuutisten digisisällöt käyttöösi, Klikkaa tästä.