Jo varattuja rokotusaikoja voidaan joutua terveysasemilla perumaan, jos uutta rokotustoimitusta ei Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta saada. Kaikki kansalliset influenssarokotteet tulevat THL:ltä ja saatavuusongelma on tällä hetkellä valtakunnallinen.

Sosteri ei ole saanut lisärokotetilauksiaan vielä. Toimituksen ajankohta on avoin, eikä tällä ole tietoa, ehtiikö lisätoimitus saapua rokotusviikon aikana.

– Olemme tänä syksynä kehittäneet uusia toimintamalleja rokottamiseen, ja näin olemme tavoittaneet väestöä rokotuksiin todella hyvin. On erittäin harmillista, että nyt käy näin, että rokotteet uhkaavat loppua, Sosterin tartuntatautilääkäri Mirkaleena Erkkilä sanoo tiedotteessa.

Yksi uusista toimintamalleista on päiväkotilasten rokottaminen päiväkodeissa.

– Tähän mennessä olemme ehtineet rokottaa yhdeksän päiväkodin lapset ja vielä yhdeksän päiväkotia on jäljellä. Lasten nenäsumuterokotetta arvioidaan meillä olevan 2–6-vuotiaille riittävästi, neuvolan osastonhoitaja Anna-Maija Huttunen sanoo.

Jos aikoja joudutaan perumaan, Sosterista luvataan ottaa yhteyttä henkilökohtaisesti kaikkiin, joiden aika peruuntuu. Uusi aika pyritään tarjoamaan rokotteiden saavuttua, mutta jo saatua rokotusaikaa ei pidä perua itse, Sosterin tiedotteessa muistutetaan.

Rokotteita on jo ennätetty antaa erittäin hyvin Sosterin terveysasemilla Savonlinnassa ja Enonkoskella.

– Todennäköisesti alueella rokotuskattavuus tulee säilymään aiempien vuosien tapaan hyvällä tasolla, mutta tänä vuonna menekkiä rokotteille olisi vielä enemmän. Jos rokotteita saamme vielä THL:stä lisää, voi olla että meille tulee ennätyksellinen influenssarokotuskattavuus, Mirkaleena Erkkilä uskoo.

Toistaiseksi Sosteri ei pysty antamaan uusia rokotusaikoja.