Influenssarokotteet ovat saatavilla apteekeissa ensi viikosta alkaen, tiedottaa Yliopiston Apteekki. Influenssarokote vaatii lääkärin reseptin. Kaupungit ja kunnat tiedottavat erikseen julkisessa terveydenhuollossa annettavien riskiryhmien rokotuksien ajankohdista.

Maailman terveysjärjestö WHO antaa vuosittain suosituksen rokotteessa käytettävistä viruskannoista. Nyt alkavalla influenssakaudella rokotteiden molemmat A-viruskannat ja toinen B-viruskanta on vaihdettu viime kauden rokotteeseen verrattuna. Rokotteet eivät sisällä eläviä viruksia, joten ne eivät aiheuta influenssaa.

Suomessa influenssakauden tautihuippu ajoittuu yleensä tammi–helmikuulle. Koronapandemiaan liittyvät toimenpiteet kuten käsihygienia ja lähikontaktien välttäminen saattavat vaikuttaa tulevan influenssakauden ajoitukseen. Tänä vuonna influenssarokotteen ottaminen voi olla tavallistakin tärkeämpää, koska saman aikaisesti sairastettu influenssa ja covid-19-sairaus vaikeuttavat tilannetta. Influenssarokote ei kuitenkaan suojaa koronavirukselta.

– Influenssarokote vähentää kausi-influenssaan sairastumisen riskiä ja hoidettavien influenssapotilaiden määrää terveydenhuollossa. Rokotteen ottaminen on vastuullista, etenkin tässä koronatilanteessa, sanoo Yliopiston Apteekin farmaseuttinen johtaja Kati Vuorikallas tiedotteessa.

Influenssan ja koronavirusinfektion taudinkuvat muistuttavat paljon toisiaan. Influenssan oireita ovat äkillisesti nouseva kuume ja kuiva, hakkaava yskä. Myös lihaskipua, päänsärkyä ja huonovointisuutta voi esiintyä. Lapsilla saattaa esiintyä myös maha-suolikanavan oireita.

Aikuiset toipuvat influenssasta pääosin 1–2 viikon vuodelevolla ja oireenmukaisella lääkehoidolla. Riskiryhmään kuuluvat ovat taipuvaisempia sairastumaan influenssan jälkitauteihin, kuten keuhkokuumeeseen ja korvatulehdukseen.

– Influenssarokote kannattaa ottaa loka–marraskuussa ennen epidemian oletettua alkamisajankohtaa, jotta rokote antaisi parhaan mahdollisen suojan. Suojavaikutus muodostuu noin kahdessa viikossa rokottamisesta, Vuorikallas kertoo.