Influenssa vaikuttaa tällä kaudella etenevän hitaasti.

Influenssa-aktiivisuus on lisääntynyt viime päivinä. Epidemian huippua odotetaan näillä näkymin maaliskuulle.

Tämä tarkoittaa sitä, että influenssalta suojaavan rokotteenkin ehtii halutessaan vielä ottaa. Suojan muodostumisessa kestää noin kaksi viikkoa, joten viivyttelylle ei kuitenkaan ole aikaan.

– Alustavien arvioiden perusteella rokotteen teho on ikäihmisillä kohtuullisen hyvä ja lapsilla hyvä, joten rokotteen ottamisesta on edelleen hyötyä. Etenkin 65 vuotta täyttäneiden ja riskiryhmiin kuuluvien kannattaa vielä ottaa rokote, ylilääkäri Hanna Nohynek THL:ltä sanoo tiedotteessa.

Influenssatartuntojen määrä on Suomessa jo ylittänyt epidemiakynnyksen. Influenssa A-virukseen sairastuneita on tällä hetkellä tilastoitu reilu 6 500 ja B-virukseen sairastuneita noin 1 000.

– Influenssaa on todettu eri puolilta Suomea ja kaiken ikäisillä, mutta influenssa-aktiivisuudessa on alueellisia eroja. Tällä hetkellä influenssa-aktiivisuus on korkeaa Pohjois-Karjalassa ja suuressa osassa maata kohtalaista, THL:n erityisasiantuntija Niina Ikonen kertoo tiedotteessa.

Influenssarokotetta on annettu julkisessa terveydenhuollossa tähän mennessä noin 1,1 miljoonaa annosta.

Maksuttomaan rokotukseen oikeutetut voivat käydä ottamassa rokotteen omassa terveyskeskuksessa tai neuvolassa. Riskiryhmiin tai lähipiiriin kuulumattomat voivat ostaa rokotteen apteekista lääkärin reseptillä ja käydä pistättämässä sen terveysasemalla. Rokotteen voi hakea myös yksityiseltä lääkäriasemalta. Osa työnantajista tarjoaa rokotuksen työntekijöilleen työterveyshuollon kautta.

– Influenssa on vakava tauti, joka voi aiheuttaa vaarallisia jälkitauteja. Rokotteen ottaminen ehkäisee influenssan leviämistä ja suojaa sekä omaa terveyttä että lähipiiriä, Nohynek muistuttaa.