Infoktiolääkärit ovat huolissaan tiloilla sekä kaupoissa myytävän raakamaidon riskeistä. Suomalaiset juovat noin prosentin maidosta raakamaitona.
Eviran mukaan raakamaitoa voi myydä kaupoissa, kun se on pakattu maitoalan laitoksessa. Maidon pakkaamiseen on myös tarkat säädökset. Esimerkiksi yhdessä pakkauksessa voi myydä vain tietyn tilan maitoa.
Raakamaitoa ei pastöroida bakteerien tuhoamiseksi, minkä vuoksi sen mikrobit voivat aiheuttaa riskiryhmille vakavia sairauksia.
– Raakamaitoa ei pidä antaa kuumentamattomana etenkään lapsille, vanhuksille, raskaana oleville, eikä ihmisille, joilla on heikentynyt vastustuskyky. Epidemiaselvitysten mukaan myös perusterveet aikuiset voivat sairastua raakamaidossa olevista taudinaiheuttajista. Siksi kaikkien on syytä kuumentaa raakamaito ennen nauttimista, suosittelee THL:n epidemiologieläinlääkäri Ruska Rimhanen-Finne.
Pastöroimattomassa raakamaidossa voi esiintyä erilaisia ihmiselle tautia aiheuttavia bakteereja, kuten EHEC -bakteereita, kampylobakteereita, salmonellaa, listeria monocytogenes-bakteeria sekä yersinia–bakteereita. EHEC - ja kampylobakteereita voi olla nautojen suolistossa, vaikka ne eivät aiheuta naudoille sairautta. Ihmisen sairastumiseen riittää pieni määrä bakteereita.
Mikrobeja voi kulkeutua lypsyn yhteydessä raakamaitoon. L. monocytogenes on yleinen ympäristöbakteeri, joka lisääntyy jääkaappilämpötilassa, kuten myös yersiniat, joita voi olla sekä nautojen suolistossa että ympäristössä. Salmonellaa on suomalaisissa nautakarjoissa harvoin.
Lääkärilehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan Suomessa raportoitiin vuosina 1997–2015 kolmetoista raakamaidon tai siitä tehdyn tuotteen aiheuttamaa epidemiaa.
Laajin raakamaidosta peräisin oleva Yersinia pseudotuberculosis -bakteerin aiheuttama epidemia todettiin Itä-Uudellamaalla vuonna 2014. Sairastuneita oli yhteensä 55. Yleisimmät oireet olivat kuume ja vatsakipu. Komplikaationa esiintyi kyhmyruusu kolmella ja reaktiivinen niveltulehdus kolmellatoista sairastuneella.
Varsinais-suomalaiselta maatilalta lähtöisin oleva käsittelemätön raakamaito aiheutti kesällä 2011 vakavia EHEC-infektioita pikkulapsilla.
Kohuista huolimatta raakamaito kiinnostaa edelleen kuluttajia. Suoraan maatiloilta noudettavalla maidolla on uskollinen kannattajakunta.
– Tiedossani ei ole varsinaisia uusia riskejä, mutta minua kiinnostaisi tietää, onko robottilypsytiloilla maidon laatu huonompi vai parempi kuin maidon laatu keskimäärin. Raakamaidon riskien hallinta perustuu hyvään lypsy- ja käsittelyhygieniaan, mutta erityisesti maidossa olevia mikrobeja tuhoavaan raakamaidon pastörointiin.
Rimhanen-Finnen mukaan pastöroiminen on tärkeää, koska navettaoloissa on mahdollista, että pieniä määriä lehmän ulostetta voi joutua maidon sekaan.
– Kotikeittiössä riskiä lisäävät raakamaidon pitkät säilytysajat ja korkeat säilytyslämpötilat.
Raakamaidon myyjillä on velvollisuus antaa ostajalle kirjallisesti tietoa maidon mahdollisesti sisältämistä taudinaiheuttajista, säilytyslämpötilasta ja -ajasta sekä siitä, että riskiryhmille raakamaitoa saa antaa vain lämpökäsiteltynä.
EU-lainsäädäntö antaa jäsenmailleen mahdollisuuden päättää raakamaidon myynnistä. Sen myynti on kielletty muun muassa Espanjassa, Puolassa ja Norjassa.