Suomen yliopistosairaaloiden lasten infektiolääkäreistä koostuva ryhmä on julkaissut ohjeet, miten koronaviruksen leviämistä kouluissa estetään ja koulujen henkilökuntaa suojataan, jos kouluja aletaan avata.

Virallisista organisaatioista irrallinen infektiolääkäriryhmä lähtee ohjeissaan siitä, että hyvä käsihygienia vähentää covid-19-taudin leviämistä kouluissa.

– Sekä henkilökunnan että oppilaiden kädet tulee pestä aina kouluun tullessa ja sieltä lähtiessä, ennen ja jälkeen ruokailun ja wc:ssä käynnin jälkeen. Kädet voidaan pestä huolellisesti vedellä ja saippualla tai vaihtoehtoisesti käyttää valvotusti käsidesiä, kuuluu ohje työryhmän raportissa.

Lääkärit muistuttavat, että koronavirukset tuhoutuvat 30–40-prosenttisella alkoholipohjaisella käsihuuhteella ja siitä, että myös yhden prosentin saippualiuos tuhoaa koronaviruksen.

Lääkäriryhmän toimintaohjeiden mukaan tartuntoja voidaan ehkäistä välttämällä kouluissa aikuisten kokoontuminen yhteiseen opettajainhuoneeseen välitunneilla ja välttämällä ruokailuja ruokasaleissa.

Henkilökunnan keskinäinen yhteydenpito ja kokoukset kannattaisi lääkäreiden mukaan korvata etäyhteyksillä, eikä kevätjuhlia pitäisi tänä keväänä järjestää, jos koulut aukaistaan.

– Koska koronavirustartuntojen on osoitettu leviävän usein suurissa sisätilaisuuksissa, kouluissa ei kannata järjestää koko koulun yhteisiä tilaisuuksia kuten kevätjuhlia. Ruokailut kannattanee järjestää koululuokissa lounaspakettien avulla, jotta vältetään isot kokoontumiset ruokasaleihin, lääkärit kirjoittavat.

Lisäksi heidän mukaansa kaikkien oireisten lasten ja aikuisten pitää jäädä kotiin ja hakeutua koronavirustestiin. Todetut koronavirustapaukset on syytä pitää pois koulusta riittävän kauan, ja altistuneet jäljittää ja laittaa karanteeniin.

Kangasmaskien käytöstä infektiolääkärit eivät anna vahvaa käyttösuositusta. Heidän mukaansa teho on ”varsin vähäinen”.

Korkealaatuisten maskien käyttö voisi vähentää taudin leviämistä, mutta niiden kohdalla ongelma on saatavuus.

– Ongelmana on, että korkealaatuisia suojaimia on rajoitetusti ja ne pitää varata hoitohenkilökunnan käyttöön, joten niitä ei voida käyttää laajasti väestössä tällä hetkellä, seitsemän lastenlääkäriä kirjoittaa raportissaan.

Raportin laatineen lääkärityöryhmän jäseniä ovat Terhi Tapiainen, (Lasten infektiolääkäri, dosentti, OYS ja Oulun yliopisto) Merja Helminen (Lasten infektiolääkäri, dosentti, TAYS), Tea Nieminen (Lasten infektiolääkäri, HUS), Ville Peltola (Lasten infektiotautien professori, TYKS ja Turun yliopisto) Marjo Renko (Lastentautien professori, KYS ja Itä-Suomen yliopisto) Harri Saxen (Lasten infektiotautien professori, HUS ja Helsingin yliopisto) ja Mika Rämet (Lastentautien professori, OYS, Oulun yliopisto, Tampereen Rokotetutkimuskeskus).

Seitsikko pohjaa näkemyksensä tutkimukseen. Heillä on ohjeidensa perässä mittava lista kirjallisuusviitteitä.

– Ohjeet ovat allekirjoittaneiden näkemys siitä, minkä näköisiä toimenpiteitä kouluissa voisi tehdä sen suhteen, että riski koulun henkilökunnan infektioille olisi mahdollisimman pieni, työryhmässä yhtenä vastuuhenkilönä toiminut lastentautien professori Mika Rämet Oulun yliopistosta kertoo.

Kyseessä ei ole esimerkiksi Suomen lastenlääkäriyhdistyksen näkemys, eivätkä ohjeet ole Rämetin mukaan myöskään kannanotto siihen, pitäisikö kouluja avata tänä keväänä vai ei.

– Epidemiatilanteen salliessa koulujen avaaminen voi siis olla ensimmäisiä toimenpiteitä, kun rajoituksia vähennetään, raportissa todetaan.

Lääkäriryhmän mukaan asteittainen koulujen avaaminen epidemiatilannetta seuraten on joka tapauksessa järkevä vaihtoehto.

– Nykytiedon perusteella vaikuttaa siltä, että koulujen asteittainen suunniteltu avaaminen on turvallista oppilaille ja henkilökunnalle, infektiolääkärit näkevät.

Raportin julkaissut seitsemän lääkärin ryhmä on Mika Rämetiä lukuun ottamatta sama kuin se ryhmä, joka julkaisi viime viikolla Helsingin Sanomissa toiveensa, että ”valtioneuvosto lopettaa koulusulut asteittain mahdollisimman pian”. HS:n kirjoituksessa viitattiin lasten lieviin oirekuviin ja pienempään tartuttavuuteen.

Rämetin ja kuuden muun lääkärin työryhmä toteaa tuoreessa raportissaan, että Suomessa ei ole sairaaloissa hoidettu covid-19-epidemian aikana vakavasti sairaita lapsia tai nuoria.

– Lasten ja nuorten kannalta koulujen avaaminen on turvallista, lääkärit kirjoittavat raportissaan.

Maan hallituksen odotetaan päättävän koulujen avaamisesta tällä viikolla. Julkisuudessa olleiden tietojen mukaan hallituksen pöydällä on ratkaisu, jossa lähiopetus alkaisi 13.5. jälkeen ensisijaisesti pienimmillä koululaisilla. 1–3-luokkalaisilla on tälläkin hetkellä oikeus lähiopetukseen, mutta pääsääntöisesti lapset käyvät koulua kotoaan, ja opettajat opettavat etänä.

Opettajien ammattijärjestö OAJ vastustaa koulujen avaamista enää tänä keväänä.

OLETKO LÄÄKÄRI, HAMMASLÄÄKÄRI, PROVIISORI TAI FARMASEUTTI? Kirjautumalla saat kaikki Mediuutisten digisisällöt käyttöösi maksutta.