Tyksin invasiivisen kardiologian osasto päässee joulukuun puolivälissä siirtymään omiin tiloihinsa. Sydäninfarkti- ja rintakipupotilaat on syyskuisen sairaalapalon jälkeen hoidettu pääoven viereen sijoitetussa rekkaperävaunussa, Hollannista tuodussa liikkuvassa angiolaboratoriossa.

Ylilääkäri Juhani Airaksisen mukaan rekassa on hoidettu jo lähes 300 sydänpotilasta.

- Lämmin syksyinen sää on suosinut toimintaa, eivätkä AKT:n pitkittyneet sopimusneuvottelutkaan haittaa pysäköityä rekkaa, Airaksinen sanoo.

Hänen mukaansa kaikki potilaat on saatu hoidettua, mutta ongelmatonta evakkoelämä ei ole. Toiminta on hajautunut ympäri maakuntaa, mikä syö resursseja ja rasittaa hoitohenkilöstöä. Henkilöstö muun muassa asentaa katetriläppiä kuvantamiskeskuksen tiloissa, hoitaa viikoittain rytmihäiriöpotilaita Porissa ja asentaa tahdistimia Raisiossa.

- Matkoihin, laitteiden kuljettamiseen ja aikataulujen sumplimiseen kuluu runsaasti aikaa, Airaksinen sanoo.

Ambulanssilla rekan viereen

Sydäninfarktipotilaat tuodaan ambulanssilla rekan viereen ja nostetaan paareineen pienellä hissillä rekkaan. Hoitokapasiteetti on tavallista pienempi, sillä rekassa voidaan hoitaa vain yksi potilas kerrallaan. Tavallisesti osastolla on käytössä kaksi leikkaussalia.

Airaksisen mukaan potilaita on koko ajan jonossa.

- Kiireelliset infarktipotilaat hoidetaan heti ja väliaikoina hoidetaan sairaalassa odottelevia potilaita. Lisäksi kotona pärjääviä rintakipupotilaita tulee normaaliin tapaan lähetteellä tutkimuksiin.

Kukaan ei päivystä rekassa, mutta päivystysaikana tehopäivystäjä hälyttää tarvittaessa henkilöstön kotoaan paikalle.

Airaksisen mukaan potilaat eivät ole valittaneet erikoisista ja ajoin viileistäkin hoitotiloista. Kardiologian väki on kuitenkin tyytyväinen päästessään pian takaisin sisätiloihin ja normaalimpaan toimintaan.