Eksote pyysi viikonloppuna poliisilta virka-avun jatkamista Imatran vastaanottokeskuksella 16. toukokuuta asti, jotta asukkaiden pysyminen koronakaranteenissa saadaan varmistettua.

Liki puolet vastaanottokeskuksen asukkaista on sairastunut koronainfektioon, mutta epidemia näyttää siellä tällä hetkellä olevan rauhoittumassa.

Ensimmäisten näytteiden sekvensointi on valmistunut, ja infektion aiheuttajaksi on tunnistettu koronaviruksen Etelä-Afrikan variantti.

Tilanne muistuttaa vaihto-opiskelijoiden koronaryvästymää helmikuulta.

Koronatilanne Etelä-Karjalassa on ollut jonkin aikaa paranemassa, mutta vastaanottokeskuksen tartuntarypäs hidastaa alueen avautumista.

– Emme voi Etelä-Karjalassa ryhtyä vauhdilla purkamaan rajoituksia, ennen kuin näemme tämän paikallisen epidemian vaikutukset alueella. Tilanne muistuttaa hyvin paljon vaihto-opiskelijoiden koronaryvästymää helmikuulta, Eksoten infektioylilääkäri Pekka Suomalainen sanoo tiedotteessa.

Kokoontumisrajoitus ja -suositus on Eksotessa tällä viikolla vielä kuusi henkilöä.

– Ensi viikolla on toiveena tehdä päätös 20 hengen rajasta, jos pääsemme siirtymään kiihtymisvaiheeseen. Sillä määrällä olisi tarkoitus päästä juhlimaan myös ylioppilasjuhlat sekä ensimmäiset rippijuhlatkin, alueen covid-19-tilannekuvaryhmän puheenjohtaja Tuula Karhula sanoo.

Tällä viikolla koronaepidemian torjunnassa siirryttiin Suomessa uuteen vaiheeseen. Rajoitustoimista tehdään alueelliset ratkaisut koko maata koskevien sijaan.

Eksote on paikallisen tilannekuvaryhmän arvion mukaan vielä laajimpia rajoituksia vaativassa epidemian leviämisvaiheessa.

Lasten ja nuorten ottelu- ja pelitoiminta mahdollistetaan kuitenkin kuluvan viikon lauantaista 15. toukokuuta alkaen ulkotiloissa, mikäli OKM:n ja THL:n voimassa olevat terveysturvallisuussuositukset toteutuvat toiminnassa.

Kesäleireistä ja kesän tapahtumista ei voida vielä tehdä alueellisia linjauksia. Aikuisten ryhmäharrastustoiminta ulkona käynnistetään aikaisintaan alueen siirtyessä kiihtymisvaiheeseen.