Osa Kokkolan kunnallispoliitikoista suhtautuu kielteisesti keskussairaalan puuhaamaan iltasairaalaan.

Keski-Pohjanmaan erikoissairaanhoito- ja peruspalvelukuntayhtymä Kiurulta pyydettiin huhtikuussa tarkempaa liiketoimintasuunnitelmaa ennen päätöstä iltasairaalan kohtalosta. Suunnitelma valmistuu syksyllä.

Hankkeeseen suhtautuvat kriittisesti ainakin demarit ja kristilliset. Kaupunginhallituksen varapuheenjohtaja, entinen kansanedustaja Kari Urpilainen (sd.) suhtautuu hankkeeseen kielteisesti varsinkin, kun maan hallitus valmistelee laajaa palvelurakenteen uudistusta.

- Tämä (iltasairaala) ei ole meidän priorisoinnissamme kovin korkealla. Valtiovallan toimista aiheutuvat seuraamukset pitää nostaa etusijalle. Ne edellyttävät syvällistä asioiden arvioimista, muotoilee Urpilainen.

Hänen tyttärensä Jutta Urpilainen (sd.) istuu ministerin töiden ohella Kokkolan kunnanvaltuustossa.

Eriarvoisuus pelottaa

Iltasairaala tarjoaisi keskussairaalan henkilökunnalle mahdollisuuden ottaa iltaisin vastaan yksityispotilaita keskussairaalan tiloissa. Muuallakin maassa on kehitteillä vastaavia hankkeita.

Iltasairaaloiden uskotaan houkuttelevan lääkäreitä julkisiin sairaaloihin. Samalla kiinteistöjen ja laitteiden käyttöaste kasvaisi.

Kari Urpilaisen mielestä sairaalan tulisi kehittää henkilöstöpolitiikkaa ja houkuttelevuutta muilla keinoilla.

Iltasairaala on herättänyt pelkoa terveydenhuollon eriarvoistumisesta, kun rahakkaat pääsisivät köyhiä nopeammin leikkauksiin. Hankkeen kärki on kuitenkin suunnattu vakuutusyhtiöiden kustantamiin leikkauksiin.

- Omalla rahalla maksavien osuus jäisi prosentin osiin, sanoo Kiurun toimitusjohtaja Hannu Pajunpää.

Muut, Kokkolaa selvästi pienemmät Kiurun jäsenkunnat suhtautuvat hankkeeseen myötämielisesti. Seitsemän kuntaa kannattaa hanketta. Yksi, Perho, ei ole ottanut kantaa asiaan.