Nyt kuka tahansa voi osallistua koronavirusinfektioiden levinneisyyttä koskevan reaaliaikaisen datan keräämiseen ja seuraamiseen. Suomalaistiimin rakentama kansainvälinen koronavirusinfektioiden toipumispolkua ja levinneisyyttä seuraava verkko- ja mobiilisovellus Fevermap on julkaistu.
Se vastaa Suomessa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen terveysturvallisuusjohtajan peräänkuuluttamaan tarpeeseen tietoja keräävästä sovelluksesta, jossa raportit näkyisivät kartalla.
Parikymmentä IT- ja terveydenhuoltoalan ammattilaista yli 12 eri maasta osallistui kehittämistyöhön ja sovellus on parhaillaan saatavilla 14 kielellä. Lisää kielikäännöksiä on jo kehitteillä.
Fevermap neuvottelee parhaillaan yhteistyöstä sekä suomalaisten että ulkomaalaisten viranomaisten ja yksityisen sektorin toimijoiden kanssa.
Tieto omasta terveenä pysymisestä tai virusinfektiolle tyypillisestä oirehdinnasta jätetään Fevermap-sovelluksen avulla anonyymisti päivittäin. Ihmiset näyttävät pitävän ideasta. Parissa päivässä idean kehittymisestä sähköpostilistalle oli rekisteröitynyt 400 ihmistä.
Ennen 31. maaliskuuta tapahtunutta julkaisua jo yli tuhat ihmistä oli ilmoittautunut odottamaan sovelluksen saatavuutta.
Fevermapilla voidaan seurata sairastajien määrää ja paranemisvauhtia.
Fevermap korostaa kuumeen merkitystä oiretiedon keruussa, sillä kuume on selvä indikaattori infektiosta. Joissain maissa käytetäänkin rutiininomaista kuumeseulontaa viitteenä karanteenin tai koronavirustestien tarpeesta.
Fevermapilla käyttäjät voivat seurata alueensa sairastajien määrää ja paranemisvauhtia.
Käyttö on yksinkertaista: käyttäjät mittaavat kuumeensa päivittäin ja käyttävät muutaman sekuntin oiretietojen anonyymiin tallennukseen. Terveille ja kuumemittarittomille käyttäjille on tarjottu tilanteeseen sopivat pikavalinnat.
Sovellus kerää viranomaisille sairastamista koskevaa puuttuvaa statistista tietoa kuluttamatta julkisia varoja.
– Asiantuntija-arvioiden mukaan koronavirustartuntoja on 30–40 kertaa enemmän kuin mitä viralliset testiluvut kertovat, sanoo projektin käynnistänyt, IT -yrityksensä toimitusjohtajana työskentelevä Otto Kekäläinen.
– Fevermapilla pyrimme auttamaan viranomaisia saamaan todellisen tilannekuvan siitä, kuinka suuri osa sairastuneista on tällä hetkellä terveydenhuoltojärjestelmän ulkopuolella.
Raakaversio Fevermapista kehitettiin vapaaehtoistyönä vain 48 tunnissa. Sovelluksen saatavuudesta tiedotettiin yleisölle pari viikkoa myöhemmin eli eilen 1. huhtikuuta, jolloin uudet käyttäjät aktivoituivat välittömästi tiedottamaan terveystilanteestaan.
Kehittämistiimi ennustaa, että ensimmäisen julkaisun jälkeisen viikon jälkeen tulee jo olemaan kattavaa aluekohtaista dataa infektioiden levinneisyydestä.
Hanke on alusta asti ollut avoin kontribuutioille ja kehittämistiimi jatkaa julkaisunkin jälkeen sovelluksen hiomista käyttäjiä parhaiten palvelevaan muotoon, huomioiden jatkuvasti lisääntyvän informaation viruksen käyttäytymisestä. Kuka tahansa voi jatkossakin vaikuttaa sovelluksen kehittämiseen palautteellaan tai liittymällä projektiin Gitlabissa.
Sovellus halutaan jatkossakin pitää niin helppokäyttöisenä, että päivittäinen käyttö pysyy motivoivana ja senioritkin voivat oppia käyttämään sovellusta helposti.
Viranomaisten lisäksi käyttäjät hyötyvät, sillä sairastajat voivat pitää oireistaan kirjaa ja terveille sovellus mahdollistaa riskialueilla liikkumiseen varautumisen. Käyttäjä voi pian myös tilata päivittäisen tiedotteen alueensa sairastamistilanteesta.
Sovellus ei kuitenkaan ole tarkoitettu turvallisten alueiden määrittelemiseen, sillä pandemian aikana mikään sovellus ei voi arvioida alueen viruksettomuutta.
Lue myös:
...
Oletko lääkäri, hammaslääkäri, proviisori tai farmaseutti? Kirjautumalla saat kaikki Mediuutisten digisisällöt käyttöösi maksutta.