Kaikki Parkinsonin tautiin liittyvät valonpilkahdukset ovat tervetulleita, sillä tautiin ei tällä hetkellä ole lääkettä, joka hidastaisi sen etenemistä.

Tällainen valonpilkahdus julkaistiin maanantaina tiedelehti Journal of Clinical Investigationissa. Tutkimus antaa viitteitä siitä, että eräs eturauhasen liikakasvuun käytetty lääke saattaisi hidastaa Parkinsonin taudin etenemistä.

Lääkkeen vaikuttava aine on terazosin. Se näyttäisi auttavan PGK1-entsyymin aktivoitumista, millä ilmeisesti on aivosolujen kuolemaa estävä tai hidastava vaikutus, kertoi BBC.

Tutkimukseen osallistui 2 880 potilasta, joilla oli sekä Parkinsonin tauti että eturauhasen liikakasvu ja terazonin-lääkitys ja heitä verrattiin 15 409 sellaiseen Parkinson-potilaaseen, jotka saivat eturauhasongelmaansa muuta lääkettä.

Amerikkalaisen Iowan yliopiston ja kiinalaisen Pekingin aivosairauksien instituutin yhteisessä tutkimuksessa on tarkoitus aloittaa kliiniset kokeet tänä vuonna.

Lue myös:

Tuleeko Parkinsonin ja Alzheimerin tautien pysäyttäjä Suomesta? – Herantis Pharma on huikeiden mahdollisuuksien äärellä (MU 9.9.2019)

Suomalaistutkimus toi uutta tietoa suolistobakteerien vaikutuksesta Parkinsonin taudin kehittymisessä – Ulosteensiirto saattaa olla tulevaisuuden hoitokeino (MU 20.6.2019)

Parkinsonin tautiin etsitään apua lääkkeiden uusiokäytöstä – Michael J. Foxin säätiö rahoittaa suomalaistutkimusta (MU 16.5.2019)