Tukes uhkaa Iltalehden mukaan Maria Nordinin verkkokurssia 100000 euron sakolla, jos ihmisen terveydelle vaarallinen toiminta jatkuu. Kurssin aiemman version joidenkin ohjeiden noudattaminen olisi voinut aiheuttaa pahimmassa tapauksessa kuoleman.

Sakon tuomitsemisesta päättää hallinto-oikeus siinä tapauksessa, että vaarallisen toiminnan katsotaan jatkuvan.

Palveluntarjoajan mukaan kurssi ei yritäkään olla lääketieteellinen, vaan perustuu ”filosofis-metodologiseen materiaalikokoelmaan”.

Tukes on toimittanut asiassa päätöksen, joka katsoo, että palveluntarjoaja on jo ryhtynyt toistaiseksi korjaaviin toimenpiteisiin. Virasto katsoo, että lainsäädännön minimivaatimukset toiminnan korjaamiseksi täyttyvät tällä hetkellä.

Tukesin mukaan verkkokurssi on aiemmin voinut johtaa asiakkaan tarpeettomaan altistumiseen allergeeneille ja diagnosoitujen sairauksien hoitamatta jättämiseen.

Uhka johtui kurssilla esitetyistä, lääketieteellisesti paikkansa pitämättömistä väitteistä. Tukesin mukaan ne koskivat muun muassa syöpäpotilaita ja Parkinsonin taudista kärsiviä potilaita, kertoo Iltalehti. (TÄHÄN KAPPALEESEEN LIITTYY OIKAISU. KATSO JUTUN LOPUSTA)

Tukes kiinnittää päätöksessään erityistä huomiota lasten terveyteen.

– Palvelua markkinoidaan kaikenikäisten lasten sairauksien hoitoon ja sen tueksi. Lasten ollessa kyseessä palveluntarjoajan mukaan on riittävää, että vanhempi seuraa kurssin ohjeita hyödyn saavuttamiseksi, Tukes kertoo kurssin aiemmasta sisällöstä.

HUOM! Tähän juttuun liittyy oikaisu, joka on julkaistu 14.11.2019. Katso oikaisu tästä.

*

Oletko lääkäri, hammaslääkäri, proviisori tai farmaseutti? Kirjautumalla saat kaikki Mediuutisten digisisällöt käyttöösi ilmaiseksi. Klikkaa tästä .

*

Lue mitä Mediuutiset on aiemmin kirjoittanut toiminnallisien häiriöiden hoidosta ja Maria Nordinin -kurssista: