Ulkomaille mielivä matkailija tarvitsee todistuksen tuoreesta, negatiivisesta korona­testistä. Yleisimmin vaaditaan niin ­sanottu PCR-testi.

Suomessa tämä testi ja tarvittava todistus maksavat terveysyrityksestä riippuen peräti kaksi–kolme kertaa enemmän kuin Ruotsissa tai Norjassa.

Mehiläisen testi lähetteineen ja sähköisellä todistuksella maksaa 279 euroa, Terveystalon 238 euroa. Norjassa Kry laskuttaa testistä ja todistuksesta noin 104 euroa. Ruotsissa Kry laskuttaa 123 ja ­Doktor24.se 165 euroa.

Valtiot eivät maksa korvausta matkaa varten otetusta testistä. Testi voi siis maksaa enemmän kuin lento etelään.

Synlabilla on noin 90 prosentin markkinaosuus yksityisten tekemistä PCR-analyyseistä. Toimitusjohtaja Aarne Aktan ei kerro, millä hinnalla yhtiö myy yrityksille testien analysointia.

– Olemme voineet painaa hintoja alas, sillä volyymien kasvaessa vain materiaali­kustannukset nousevat.

Synlab analysoi myös kunnallisen ­Husin näytteet. Huslabin mukaan se maksaa Synlabille 60 euroa yhden näytteen analyysistä. Näyte puolestaan saadaan näytteenotossa. Tätä palvelua tuottavat Husille 40 eurolla muun muassa Mehiläinen ja Terveystalo .

Testaaminen näyttää olevan erityisen tuottoisaa bisnestä. Mehiläinen ja Terveys­talo eivät kuitenkaan kerro tuotteiden kannattavuutta tai kulurakennetta.

– Suurin kustannuserä on näytteenotto­verkosto ja logistiikka. Testausasemiin ja testitoimintaan liittyvät erityiset vaatimukset ja suojaustoimet nostavat kustannuksia, sanoo Mehiläisen toimialajohtaja Anssi Hartiala.

Valtio korvaa kuluttajalle testin hinnasta 100 euroa Kelan korvauksena. Sen saa vain oireiden perusteella tehdystä koronatestistä. Monet valehtelevat oireista. Tällöin valtio osallistuu matkoja varten otettavien testien kuluihin.

Osa matkalle lähtijöistä hakee ilmaisen testin Husilta. Kuntayhtymän palvelusta saa myös printata englanninkielisen todistuksen.

Yritysten mielestä Kelan tuki on perusteltu.

– Yhteiskunnan näkökulmasta testaaminen tulee näin halvemmaksi julkiselle sektorille, sanoo Terveystalosta johtaja Piia Aarnisalo.

Merkittävä osa testin hinnasta, Terveys­talolla 20 euroa, on lähetettä. Sen tekee käytännössä ohjelma nimeltä Terveysbotti. Kelakorvaus edellyttää lähetettä, mutta Terveystalo ja Mehiläinen vaativat sen myös matkustusta varten testattavilta. Mehiläinen aikoo luopua käytännöstä.

– Lähete tarvitaan teknisistä syistä, jotta tulokset voidaan kohdistaa oikealle henkilölle tietojärjestelmässämme. Lähetteen tekoon sisältyy myös kirjausten teko potilastietojärjestelmään, Aarnisalo sanoo.