Tyypin 2 diabetes voi olla pitkään oireeton. Siksi se havaitaan usein vasta muiden sairaalahoitoa vaativien tilojen yhteydessä. Lähes puolet uusista tautitapauksista havaitaan yli 65-vuotiailla. Suomessa arvioidaan olevan noin 100 000 diagnosoimatonta tyypin 2 diabeetikkoa.

Keski-ikäisistä suomalaisista noin joka kolmannella on diabeteksen esiaste tai aiemmin havaitsematon tyypin 2 diabetes.

Tyypillisesti kehittyvään tyypin 2 diabetekseen liittyy merkittäviä muita elämänlaatua heikentäviä tekijöitä, kuten lihavuutta ja muita metabolisia ongelmia.

Diabeteksen diagnosointi on tärkeää, koska esimerkiksi glukoositasapainoa korjaamalla voidaan parantaa kognitiivisia toimintoja. Hoidon avulla pystytään ehkäisemään ja hidastamaan myös sydän- ja verisuonisairauksia sekä muun muassa silmänpohjien ja munuaisten sairauksia, kerrotaan Suomen Seniorihoiva Oy:n tiedotteessa.

Tyypin 2 diabeteksessa hoidon perustana on aina elintapahoito, johon sisältyy terveellinen ruokavalio ja liikunta. Hoitoa täydennetään tarvittaessa lääkityksellä ja insuliinilla. Diabetesta sairastava ikääntynyt tarvitsee usein tukea toimintakykynsä ylläpitämiseen ja ravitsemukseen. Säännöllinen ateriarytmi, kasvikset ja kuitu, pehmeät rasvat ja suolan vähentäminen tukevat terveyttä ja pienentävät myös muistisairauksien riskiä.

Yleisimmät diabeteksen muodot ovat tyypin 1 ja tyypin 2 diabetes, joista tyyppiä 2 sairastaa noin 85 prosenttia diabeetikoista.

OLETKO LÄÄKÄRI, HAMMASLÄÄKÄRI, PROVIISORI TAI FARMASEUTTI? Kirjautumalla saat kaikki Mediuutisten digisisällöt käyttöösi maksutta.