Perusterveydenhuollon ympärivuorokautinen päivystys voi jatkua Iisalmessa, Varkaudessa ja Pietarsaaressa, päätti sosiaali- ja terveysministeriö eilen.

Ministeriö myönsi Ylä-Savon SOTE kuntayhtymälle, Varkauden kaupungille sekä Pietarsaaren kaupungille määräaikaiset poikkeusluvat vuoden 2022 loppuun saakka. Koska sote-uudistus on valmisteilla, poikkeusluvat myönnetään määräaikaisina.

Luvat ovat jatkoa aikaisemmalle. Kesällä 2017 STM myönsi vastaavat poikkeusluvat Ylä-Savon sote-kuntayhtymälle, Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymälle ja Varkauden kaupungille kuluvan vuoden loppuun.

Terveydenhuoltolain mukaan sosiaali- ja terveysministeriö voi myöntää luvan, jos palvelujen saavutettavuus ja päivystyspisteiden väliset etäisyydet sitä edellyttävät eikä väestön tarvitsemia palveluja voida riittävästi turvata ensihoitopalvelun avulla.

Päivystävissä yksiköissä on oltava riittävät voimavarat ja osaaminen, jotta hoidon laatu ja potilasturvallisuus toteutuvat. Lisäksi päivystyksestä on sovittava terveydenhuollon järjestämissuunnitelmassa ja erikoissairaanhoidon järjestämissopimuksessa.

Volyymi riippuu siitäkin, miten Iisalmen sairaassa tuotetaan erikoissairaanhoitoa.

Perusterveydenhuollon ympärivuorokautinen päivystys herättää luvan saaneilla paikkakunnilla innostusta, vaikka päätös olikin odotettu.

– Olemme suupielet korvissa, sanoo Ylä-Savon soten toimitusjohtaja Leila Pekkanen tänään Savon Sanomissa.

Pekkasen mukaan Ylä-Savon sotessa ehdittiin jo huolestua, kun päätös venyi myöhäissyksyyn, vaikka anomus lähetettiin liikkeelle jo kesäkuussa.

Pekkanen kertoi Savon Sanomille, että päivystystoiminnan volyymi tulee riippumaan siitäkin, miten Iisalmen sairaalassa tuotetaan jatkossa erikoissairaanhoitoa. Tavoitteena on saada Iisalmeen laajemmin erikoislääkäreiden poliklinikkatoimintaa.

*

Oletko lääkäri, hammaslääkäri, proviisori tai farmaseutti? Kirjautumalla tänne saat kaikki Mediuutisten digisisällöt käyttöösi ilmaiseksi.

*

Lue myös: