Vauvat, joiden ihoa hoidetaan säännöllisesti kosteusvoiteella ja kylpyöljyllä, eivät ole sen enempää suojassa atooppisen ihottuman kehittymiseltä kuin muut vauvat. Näin toteavat Karoliinisen instituutin tutkijat tuoreen työnsä perusteella.

Tiettyjen ruokien sisällyttäminen vauvan ruokavalioon rintamaidon oheen ei myöskään anna suojaa atooppista ekseemaa vastaan ensimmäisen elinvuoden aikana.

Ruotsalaistutkimuksen tulokset julkaistiin The Lancet -tiedelehdessä.

Atooppinen ekseema on pitkäaikainen, tulehduksellinen ja kutiseva ihosairaus. Noin 5–30 prosenttia lapsista kärsii siitä.

Siinä missä kosteusvoidetta ja kylpyöljyä on pitkään käytetty atooppisen ekseeman hoidossa, tutkijoita on mietityttänyt, voisiko niistä olla apua myös ihottuman ehkäisyssä. Tuoreen tutkimuksen perusteella näin ei ole. Asiasta on tehty vain harvoja tutkimuksia.

Ruotsalaistutkimuksessa seurattiin lähes 2 400 vauvaa Ruotsissa ja Norjassa. Vauvat jaettiin satunnaisesti neljään ryhmään. Yhdessä vauvojen ihoa hoidettiin säännöllisesti kasvovoiteella ja kylpyöljyllä, toisessa ei ollut mitään erityisiä ihonhoitotoimenpiteitä ja kolmannessa vauvojen ruokavalioon lisättiin 12-16 viikon ikäisestä alkaen rintamaidon oheen lehmänmaitoa, maapähkinöitä, vehnää ja kananmunia. Neljännessä ryhmässä yhdistettiin ihonhoito- ja ruokavaliotoimenpiteet.

Yhdistelmähoitoryhmässä viisi prosenttia vauvoista sai atooppisen ekseeman oireita. Ryhmässä, jossa vauvojen ihoa ei hoidettu erityisin toimenpitein, vastaava lukema oli kahdeksan prosenttia.

Ruokavaliomuutokseen keskittyneessä ryhmässä oirehtivia vauvoja oli yhdeksän prosenttia. Ryhmässä, jossa ihottumaa pyrittiin ehkäisemään säännöllisellä ihonhoidolla, ekseemaoireita sai 11 prosenttia vauvoista.

Mikäli vauvalle on määrätty ihovoiteita atooppisen ekseeman hoitoon, hoito-ohjeita on syytä noudattaa.

Tutkijat toteavat, että yhdistelmähoidolla näytti olevan pieni vaikutus siihen, tuleeko vauvalle punaista, kuivaa ja kutisevaa ihottumaa. Lisätutkimuksia kuitenkin tarvitaan ennen merkityksellisten johtopäätösten vetämistä.

Varsinaisesti kielteisiä vaikutuksia hoidolla ei ollut, mutta ei myöskään minkäänlaista ehkäisevää tehoa. Sen tähden tutkijat eivät suosittele ihonhoitotoimenpiteitä tai ruokavaliomuutoksia atooppisen ekseeman ehkäisyssä pikkuvauvoilla.

Tutkijat kuitenkin muistuttavat, että tutkimus keskittyi nimenomaan selvittämään hoitojen ennalta ehkäisevää vaikutusta.

Mikäli vauvalle on määrätty ihovoiteita atooppisen ekseeman hoitoon, hoito-ohjeita on syytä noudattaa: tieteellistä näyttöä niiden hyödystä ja merkityksestä ihottuman hoidossa on olemassa.

Oletko lääkäri, hammaslääkäri, proviisori tai farmaseutti? Kirjautumalla saat kaikki Mediuutisten digisisällöt käyttöösi maksutta.