Ihon mikrobiston koostumuksen muutoksista ihon sairauksissa on saatu lisätietoja.

Esimerkiksi tyypillinen ihon taudinaiheuttajabakteeri Staphylococcus aureus valtaa usein ihottumakohdat atooppisessa ihottumassa. Bakteeria on paljon enemmän atooppisessa ihottumakohdassa kuin terveellä iholla. Samalla terveyttä edistävien bakteerien, kuten Lactobacillus, Cutibacterium ja Finegoldia, määrä on atooppisessa ihottumakohdassa vähentynyt.

Lisäksi havaittiin, että S. aureuksen runsaus ja bakteerin tuottamat toksiinit ja aineenvaihduntatuotteet vaikuttivat ihon tukirakenteeseen ja puolustusmekanismeihin.

Asia kävi ilmi EU-rahoitteisessa laajassa MAARS-tutkimuksessa, jossa tarkasteltiin ihon bakteerien merkitystä atooppisessa ihottumassa ja psoriaasissa. Hankkeessa ovat olleet mukana Helsingin yliopisto ja Karoliininen Instituutti.

Psoriaasissa puolestaan ihon mikrobiston koostumus on muuttunut, mutta mikään yksittäinen bakteeri ei ole ihottuma-alueella vallitseva.

– Tällä hetkellä tiedämme melko vähän ihon mikro-organismien roolista ihosairauksien kehittymisessä. Nämä uudet löydökset auttavat ymmärtämään paremmin ihon mikrobien ja elimistön keskinäistä vuorovaikutusta tautimekanismien kannalta, mikä mahdollistaa uudenlaisten hoitomenetelmien kehittämisen, sanoo julkaisun ensimmäinen kirjoittaja, dosentti Nanna Fyhrquist tiedotteessa.

Terveessä ihossa elää tuhansia mikrobilajeja – bakteereita, sieniä ja viruksia – joiden koostumus vaihtelee ihmisen iän, ihoalueiden ja yksilöiden välillä. Suurin osa ihon bakteereista kuuluu niin sanottuun normaaliflooraan eli ne eivät ole taudinaiheuttajia, vaan niiden tehtävä on rajoittaa taudinaiheuttajabakteerien kasvua.

– Ihon ja suoliston mikrobien monimuotoisuudella ja tasapainolla on merkittävä vaikutus terveyteemme. Viimeaikaiset tutkimukset osoittavat, että ihon mikrobit voivat sekä suojata sairauksilta että auttaa ihoa paranemaan nopeammin, kertoo professori Harri Alenius tiedotteessa.

Tulehduksellisia suolistosairauksia hoidetaan jo nykyään siirtämällä suolen normaaleja mikro-organismeja terveiltä ihmisiltä sairaille. On mahdollista, että myös kroonisia, tulehduksellisia ihosairauksia voitaisiin hoitaa luomalla iholle olosuhteet, jotka hyödyttävät terveyttä edistävien mikrobiyhdyskuntien runsautta ja tasapainoa, tutkijat toteavat.

MAARS-tutkimuksen tulokset julkaistiin vastikään Nature Communications -tiedelehdessä.

Atooppinen ihottuma on krooninen ihosairaus, joka alkaa useimmiten jo lapsuudessa ja ilmenee kuivien, punaisten ja kutiavien ihottumien muodossa. Psoriaasi puolestaan on krooninen ihottuma, joka alkaa yleensä vasta aikuisiässä ja ilmenee tarkkarajaisina, hilsehtivinä läiskinä.

Lue myös: