Euroopan unionin keväällä julkaiseman syöpäseulontaraportin mukaan 28 EU-maasta 23 seuloo tai on aloittamassa suolistosyöpien seulontaa.

Suomessa suolistosyöpäseulonta on katkolla. Viimeiset kontrolliseulonnat tehtiin kunnissa viime vuonna.

Nyt kymmenen vuotta kestänyttä seulontaohjelmaa varten rakennettu verkosto rapistuu hiljalleen.

Sote-uudistuksen toteutuminen auttaisi kaikkia syöpäseulontoja. Ne olisi helpompi toteuttaa 18 maakunnan tai erva-alueiden kanssa kuin satojen kuntien kanssa.

Vuonna 2012 suolistosyöpiin kuoli EU-alueella noin 152 000 ihmistä. Iso osa kuolemista voitaisiin estää kattavan seulonnan avulla, varsinkin jos seulonta – ja vielä harmittomien solumuutosten poisto – tehtäisiin suoraan kolonoskopialla.

Suomen Syöpärekisterin tänä vuonna julkaiseman tutkimuksen mukaan seulontojen järjestäminen vähentää kuolleisuutta myös epäsuorien vaikutusten kautta.

Kun yleinen tietoisuus sairaudesta lisääntyy, ihmiset hakeutuvat tutkimuksiin ja hoitoon nopeammin. Tämä säästää merkittävästi yhteiskunnan varoja ja ihmisten kärsimystä.

Suolistosyöpä on jo kolmanneksi yleisin syöpä Suomessa. Ikääntymisen ja kehnojen elintapojen takia yhä useampi sairastuu siihen.

Jos ja kun seulonnat saadaan Suomessa taas käyntiin, niiden yhteydessä pitäisi järjestää ihmisiä ravisteleva kampanja. Monet suolistosyövistä voidaan estää paitsi seulonnalla, myös elintapoja petraamalla.