IBD-hoitaja Tanja Toivosen työ on muuttunut kymmenen vuoden aikana. Hoitajalle annetaan yhä enemmän vastuuta asioista, jotka kuuluivat aiemmin lääkärille.

Mitä työnkuvaasi kuuluu?

– IBD-hoitajan työ on monipuolista: hoidamme päivittäin infuusiopotilaita ja vastaanottoa sekä vastaamme potilaiden kysymyksiin puhelimitse. Työskentelen Taysin IBD-keskuksessa. Työtä IBD-hoitajana olen tehnyt jo kymmenen vuotta. Sinä aikana potilaiden määrä on kasvanut huomattavasti. Samalla IBD-hoitajien roolista on tullut tärkeä osa hoitopolkua, vaikka meitä on koko maassa vain noin sata.

Suuri osa tautiin sairastuneista on työikäisiä nuoria aikuisia, jotka tarvitsevat paljon tukea. Oireet voivat olla pahoja, eikä niihin ole parantavaa hoitoa.

Miten kiinnostuit IBD:stä?

– Luin brittiläisen kirjan siitä, miten paljon hyvällä hoitotyöllä voidaan vaikuttaa IBD-potilaan elämään. Se kirja kolahti. Myöhemmin pääsin mukaan työtiimiin, jossa sain kehittää IBD-potilaiden hoitoa.

Mitä on jäänyt mieleesi viime viikoilta?

– Sain pitää ensimmäisen etätyöpäiväni koronan aikana. Puhelintyötä ja asioiden järjestämistä voi hyvin tehdä etänä. Etätyö ei kuitenkaan ole sairaalaorganisaatiossa yksinkertaista tietoturvaan liittyvien varmuustekijöiden vuoksi.

Potilaani ovat arjen sankareita.

Mikä työssä on ilahduttanut?

– Potilaani ovat arjen sankareita, jotka jaksavat käydä töissä ja opiskella sairaudestaan huolimatta. He ovat isojen asioiden äärellä, minkä vuoksi omat murheet tuntuvat usein pieniltä.

Minua ilahduttaa myös se, että työssäni hoitajan rooli on merkittävä. Aion osallistua IBD-hoitajien koulutuswebinaariin, joka pidetään Amsterdamissa. Hollannissa hoitajat tekevät jo toimenpiteitä potilaille.

Entä mikä harmittaa?

– Terveydenhuoltosysteemin jäykkyys. Ihmiset soittavat, vaikka heillä ei ole lähetettä. Välillä on raskasta kuunnella potilaiden tilanteita. Potilas soittaa aina, kun menee huonosti. Siitä voi tulla vaikutelma, että kaikilla menee huonosti, vaikka todellisuudessa suurimmalla osalla menee hyvin.

Mitä toivot työltäsi?

– Sitä, että voisin viettää osan ajasta Espanjassa, josta saisin välitettyä potilaalle hyvää oloa lillutellen omia jalkojani altaassa auringon paahtaessa.