Keski-Suomen hyvinvointialueen ict-rahoituksessa on 15 miljoonan euron vaje, hyvinvointialue kertoo tiedotteessaan. Merkittävä rahoitusvaje uhkaa vaarantaa hyvinvointialueen käynnistymisen sekä palveluiden häiriöttömän siirron.

Rahoitusta pitäisi olla tulossa lisää, mutta asiasta ei ole tällä hetkellä varmaa tietoa. Epävarmuus lisärahoituksesta estää hyvinvointialuetta aloittamasta pakollisten muutoskohteiden suunnittelua sekä hankintoja.

Hyvinvointialueen väliaikainen valmisteluelin on käynnistänyt neuvottelut valtiovarainministeriön sekä sosiaali- ja terveysministeriön kanssa turvatakseen tarvittavan lisärahoituksen.

Hyvinvointialueiden ict-rahoituksessa on ollut ongelmia muuallakin. Kuntalehti uutisoi tammikuussa, että sosiaali- ja terveysministeriön lupaama 220 miljoonan euron ict-hankerahoitus on hyvinvointialueiden tarpeisiin nähden riittämätön.

Muun muassa Vantaa-Keravan haettua 45 miljoonaa euroa, tilille napsahti vain vajaat kahdeksan miljoonaa euroa. Pirkanmaalla taas aiheutui paniikki, kun rahaa tuli 14 miljoonaa haetun 47,5 miljoonan sijasta. Myös Hus tyrmistyi saamansa ict-rahoituksen riittämättömästä määrästä.

Hyvinvointialueet ovat hakeneet rahoitusta it-hankkeisiin yli miljardilla eurolla, vaikka rahaa on luvattu 220 miljoonaa. Vantaa ja Keravan hyvinvointialueen hallintovalmistelujohtaja Mikko Hokkanen kuvaili Kuntalehdelle, että tietohallinto joudutaan Vantaa-Keravalla rakentamaan kokonaan alusta, sillä hyvinvointialueella ei ole pohjalla kuntayhtymän tai sairaanhoitopiirin tietohallintoa.

”Ihanteellinen tilanne olisi, että valmisteluvaiheessa olisi käytössä rahaa sen verran, että voitaisiin tehdä hyvinvointialueille mahdollisimman toimivat ratkaisut heti alusta”, Hokkanen kommentoi.

Lue seuraavaksi: