Hyvinvointiala HALI ry on laskenut, mitä hoitajamitoituksen nosto tarkoittaa 60 paikkaisessa hoivakodissa: 36 työntekijän sijaan tarvitaan 42 hoitajaa, tukityö vaatii omat tekijänsä, ja ympärivuorokautisen asumisen hinnat nousisivat sitä myöten jopa 500 eurolla kuussa asukasta kohden.

Kustannusnousu on sama, oli palvelu tuotettu sitten julkisesti tai yksityisesti.

HALI ry:n mukaan nimenomaan hoiva- ja tukityön erotteleminen lisää hoivan vuorokausihintaa useilla euroilla.

– Arvio perustuu hallituksen esityksen pohjalta tehtyyn laskelmaan yhden hoitotyöntekijän kustannuksesta työnantajalle. Töiden yksityiskohtainen erotteleminen asiakkaan kodissa tuntuu erikoiselta, sanoo johtaja Arja Laitinen Hyvinvointiala HALI ry:stä tiedotteessa.

Hyvinvointiala HALIn näkemys on, että ikääntyneiden palveluita tulee käsitellä yhtenä kokonaisuutena valmistelussa olevan ikäohjelman raameissa. Ympärivuorokautinen hoiva on viimesijainen palvelu ja tulee kysymykseen vasta sitten kun iäkäs ei enää pärjää omassa kodissa. Jotta ikääntyneiden palveluita koskevia uudistuksia saadaan aikaan kestävällä tavalla, niiden rahoitus on selvitettävä huolellisesti.

Raskaampien palveluiden piiriin joutumisen ehkäisy ja välimuotoisten palveluiden käyttöönotto tulee nostaa keskiöön.

Hallituksen esityksen rahoituspohjaksi on esitetty sairausvakuutus- ja lääkekorvausten pienentämistä, hintakilpailun lisäämistä hoivan kilpailutuksissa ja digitalisaation säästöjä. Tarvittava lisärahoitus on HALI ry:n näkemyksen mukaan kymmenen vuoden tähtäimellä ainakin miljardi euroa.

– Nyt esitetyillä keinoilla ei tarvittavia summia saada missään nimessä kokoon. Tehostetun hoivan lakisääteisen mitoituksen lisäksi valmisteilla on useita muita sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksia, joihin rahat on yhtä lailla löydyttävä STM:n pääluokan sisältä. On hölmöläisten peiton ompelemista laittaa tehostetun hoivan lisäkustannusten maksajaksi kotona asuvat erikoislääkäripalveluita käyttävät ja lääkkeitä ostavat ikääntyneet.