Syyskuun ensimmäisellä viikolla vietetään toista kertaa kansainvälistä Tarttumattomien sairauksien toiminnan viikkoa.

Pitkäaikaisiin tarttumattomiin sairauksiin luetaan syöpä, sydän- ja verisuonitaudit, aivoverenkierron häiriöt, hengityselinsairaudet, diabetes ja mielenterveyden häiriöt, erityisesti masennus.

Kampanjaviikon kunniaksi Yksi elämä -verkosto kannustaa kaikkia mukaan terveystalkoisiin. Verkostoon kuuluvat Aivoliitto, Diabetesliitto, Duodecim, Filha, Hengitysliitto, Mieli Suomen Mielenterveys ry, Sydänliitto ja Syöpäjärjestöt. Duodecim on mukana asiantuntijatahona.

Yksi elämä -verkoston tavoitteena on terveempi Suomi kaikille.

Verkosto on koonnut 17 esimerkkiä, jotka osoittavat, että kunnissa on mahdollista investointien kautta parantaa suomalaisten terveyttä ja vähentää menoja.

Esimerkiksi jos Hus puuttuisi mini-interventiolla jokaisen alueellaan asuvan arvioilta 280 000 alkoholin suurkuluttajan alkoholinkäyttöön, se maksaisi noin 67,5 miljoonaa euroa. Se on paljon, mutta saavutettu terveyshyöty on vielä enemmän: säästö terveydenhuollon menoissa olisi 148 miljoonaa euroa.

Laskelma perustuu Käypä hoito -suositukseen. Sen mukaan mini-intervention vaikutuksesta keskimäärin yksi kymmenestä suurkuluttajasta palaa alkoholin kohtuukäyttöön tai lopettaa kokonaan.

Mini-interventio on tutkimuksissa todettu tehokkaaksi tavaksi vähentää miesten alkoholin kulutusta, mutta naisilla ei samaa yhteyttä ole kyetty osoittamaan. Heitä on osallistunut tutkimuksiin liian vähän.

Kaikki 17 esimerkkiä löytyvät täältä.

Yksi elämä -verkosto tarjoaa työyhteisöille maksutonta kumppanuutta työhyvinvoinnin edistämiseksi.

Yksi tapa edistää sitä on osallistua 4. lokakuuta vietettävään työhyvinvoinnin pop up -päivään eli Unelmien työpäivään, jossa kaikenkokoiset työyhteisöt ympäri Suomen toteuttavat pieniä tekoja oman työarkensa kehittämiseksi.

Unelmien työpäivän taustalla on terveysjärjestöjen yhteinen Yksi elämä -terveystalkoot sekä Work goes happy -työhyvinvointiverkosto.

Työyhteisöt voivat myös haastaa mukaan asiakkaitaan tai kumppaneitaan. Viime vuonna Unelmien työpäivään osallistuikin liki 40 000 ihmistä.

Tapahtumasta ja siihen osallistujien kesken arvottavista palkinnoista voi lukea lisää täältä.

Yksi elämä -verkosto edistää tarttumattomille sairauksille yhteisiä yhteiskunnallisia tavoitteita.

Verkosto viestii päättäjille tänä syksynä Puhutaan rahasta -teemalla muun muassa Kuntamarkkinoilla 11.-12. syyskuuta, eduskuntaryhmille lokakuussa ja seminaarissa marraskuussa.

Lue myös:

”Jännittävä löytö” – Tutkijat onnistuivat lopettamaan rottien alkoholismin vaientamalla laserin avulla hermosoluja (MU 20.3.2019)

Alkoholi on tilastoitua suurempi ongelma työelämässä – 70% haitoista kohdistuu muihin kuin suurkuluttajaan itseensä (MU 23.1.2019)