Koronatartuntojen kasvu ruuhkauttaa sairaanhoitoa ja haastaa testauskriteerit Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) alueella.

”Sairaanhoito koko Uudenmaan alueella on tällä hetkellä ylikuormittunut koronaviruksen omikron-variantin levitessä nopeasti kaikkialla”, kertoo Hus tiedotteessa.

Eilen tiistaina koko maassa todettiin 5 492 uutta koronavirustartuntaa, joista 2 724 oli Husin alueella.

”Husin positiivisista koronatesteistä jo 90 prosenttia on todennäköisesti omikron-virusvarianttia ja positiivisten näytteiden määrä on jo yli 30 prosenttia kaikista tutkituista testeistä.”

Ruuhkaa yksiköissä ja testaamisessa

Tartuntojen suuri määrä on lisännyt sairaalahoidon tarvetta erikoissairaanhoidossa ja perusterveydenhuollon vuodeosastoilla ruuhkauttaen yksiköitä Husissa. Siksi on jouduttu vähentämään kiireetöntä sairaalahoitoa.

Husissa oli maanantaina 3.1. hoidossa vuodeosastoilla jo 93 koronapotilasta, joista 17 oli tehohoidossa.

“Omikron-variantti on tartuttamisherkkyydellään luomassa meille uudenlaisen tautitilanteen. Tartuntojen ja altistumisten jatkuva kasvu on uhka yhteiskunnan ydintoiminnoille, jos suuri joukko terveydenhoidon tai monen muun oleellisen toimialan henkilöstöstä on poissa työpaikoilta”, vs. johtajaylilääkäri Veli-Matti Ulander arvioi tiedotteessa.

Kun koronatapaukset näyttävät lisääntyvän nopeasti ja laboratoriovarmistetut tapaukset ovat viime viikkoina kaksinkertaistuneet, ei käytettävissä oleva testauskapasiteetti enää riitä edes välttämättömimpien koronaepäilyjen tutkimiseen. Hus kykenee ottamaan noin 7 000 näytettä päivässä ja jo nyt jonot testaukseen ovat mittavat.

Hus esittää hätähuudon sositaali- ja terveysministeriölle (STM) sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselle (THL).

“Koronaviruksen testaamisen, jäljittämisen ja karanteenien kriteerejä on tämän vuoksi pian muutettava. Virallinen testitulos vaikuttaa myös sairaslomien ja sairauspäivärahan hyväksymiseen, joka on myös huomioitava. Toivon, että sosiaali- ja terveysministeriö ja THL pikaisesti arvioivat onko valtakunnallista koronastrategiaa tältä osin syytä muuttaa”, Ulander sanoo.

Ensihoitoon tarpeettomia hälytyksiä

Hus-alueen ensihoito, sairaaloiden yhteispäivystykset sekä päivystysavun palvelunumero 116117 ovat ruuhkautuneet pahoin.

”Toivomme, että ihmiset miettisivät, vaatiiko heidän oireensa välitöntä kiireellistä hoitoa vai voiko oireen hoitaa esimerkiksi seuraavana päivänä terveysasemalla tai itsehoito-ohjeilla. Mikäli asiasta on epävarma kannattaa käyttää esimerkiksi sähköistä OmaOlo-palvelua tai soittaa päivystysavun numeroon 116117. Päivystysapuun ei tule kuitenkaan soittaa koronatestaukseen liittyvissä asioissa”, neuvoo toimialajohtaja Maaret Castrén.

Myös Hus-alueen ensihoito on erittäin kuormittunut ja joulun jälkeen tilanne on pahentunut entisestään. Ensihoitoon on ohjautunut merkittävä määrä tarpeettomia hälytyksiä.

”On hyvä muistaa, että ensihoito auttaa nimenomaan hätätilanteissa, kun ihmisen henki ja terveys on uhattuna. Tällaisia hätätilanteita ovat esimerkiksi elottomuus, hengitysvaikeudet, voimakas rintakipu, halvausoireet, kouristelu, myrkytykset, vakavat vammat tai runsas verenvuoto. Tällöin tulee soittaa numeroon 112”, muistuttaa ensihoidon ylilääkäri Markku Kuisma.

LUE SEURAAVAKSI: