Hus tiedotti tänään osastonylilääkäri Riitta Lassilan suulla koronainfektion yhteydessä epäillyistä laskimotukoksista ja keuhkoveritulpista.

Altistavia tekijöitä hyytymishäiriölle ovat ennen kaikkea ikä, mutta myös e-pillerit, syöpä, sydän- ja verisuonisairaudet, ylipaino ja vuodelepo.

– Tämä ei suinkaan ole uusi asia, mutta se on tullut merkittäväksi koronan myötä, Lassila sanoi.

Veritulppiin ja koronan vaikeaan muotoon sairastumisella on yhteiset riskitekijät,

Apukeino hyytymispotilaille on saatu pienimolekyylisestä hepariinihoidosta. Sitä käytettiin Husissa vuosi sitten keväällä suuren riskin tukospotilailla hyytymisen estohoitona.

Hepariinin vaikutuksista koronainfektion hoidossa on Suomessa käynnissä tutkimus.

Astra Zenecan koronarokotteen mahdollisesta hyytymishäiriöitä lisäävästä riskistä on myös selvitys käynnissä Euroopan lääkevirastossa EMA:ssa. EMA on luvannut siitä näillä näkymin lisätietoa 6.-9. huhtikuuta.

Lassila kertoi Husin tiedotustilaisuudessa, että rokotteen on havaittu aiheuttavan haitallisen vasta-ainereaktion omia verihiutaleita kohtaan.

– Näillä potilailla käynnistyy hallitsematon hyytyminen.

Verihiutaleiden määrä laskee, mistä yleensä seuraa verenvuotoriski, mutta näillä potilailla tapahtuu hallitsematon hyytyminen, sillä vasta-aineet aktivoivat trombosyyttejä kaikkialla verenkierrossa.

Reaktio on hyvin harvinainen eikä sen syytä ei ole tiedossa. Lassilan mukaan tämä ilmiö on voitu osoittaa myös Husissa.

– Husissa on ollut kolme tällaista potilasta hoidossa. Kaksi heistä on toipumassa.

Todellisuudessa tämä ei katso sukupuolta.

Julkisuudessa on arvioitu, että Astra Zenecan koronarokotteen mahdollisesti aiheuttama haitallinen vasta-ainereaktio omia verihiutaleita kohtaan olisi nuorten naisten ongelma.

Lassila tuo tähän uutta valoa.

– Alkuun sanottiin että tämä on nuorten naisten ongelma, mutta todellisuudessa tämä ei katso sukupuolta.

Saksassa näitä tapauksia on ilmennyt sen verran paljon, että maassa päätettiin juuri, että alle 60-vuotiaita ei rokoteta Astra Zenecan koronarokotteella.

Lassila kertoi, että viranomaisten kanssa selvitetään, onko tarpeen sulkea joitakin potilasryhmiä pois koronarokottamisen piiristä.

Hän kuitenkin muistuttaa, että hyytymishäiriö on hyvin harvinainen ja aikaisemmin tukoksia saaneet potilaat ovat hyvässä tukoksia estävässä lääkityksessä jo ennakkoon.

– Esimerkiksi eteisvärinäpotilailla on hyytymistä estävät lääkitys päällä ennakkoon, ja sillä on tiettyä suojavaikutusta viruksen pahalle muodolle.

Tämä on Lassilan mukaan käynyt ilmi datasta.

Laskussa, mutta varsin hitaasti.

Husin tiedotustilaisuudessa johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi kertoi, että koronatartuntojen määrä alueella on laskussa, mutta varsin hitaasti.